Vioblock - ciekawe i smaczne przepisy
Vioblock - ciekawe i smaczne przepisy Vioblock - ciekawe i smaczne przepisy Vioblock - ciekawe i smaczne przepisy

NALEŚNIKI (PANCAKES)

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3

Składniki:

  • 50 g Violife VIOBLOCK, roztopiony
  • 2 łyżki Violife VIOBLOCK, do podania
  • 180 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka owsianego
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • garść truskawek
  • garść jagód
  • garść malin
Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Powoli wlewaj mleko, wodę i roztopiony VIOBLOCK i mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
  2. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię grillową, posmaruj olejem kokosowym i za pomocą łyżki do zupy wlej na patelnię 1 łyżkę ciasta.
  3. Smaż przez 2 minuty z każdej strony, w połowie przewracając naleśnik na drugą stronę. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie zużyte.
  4. Podawaj wedle uznania z ulubionymi jagodami, odrobiną syropu klonowego i dodatkową porcją VIOBLOCK – by uzyskać jeszcze smaczniejszy efekt.

PIECZONE ZIEMNIAKI

Czas przygotowania: 55 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 100 g Violife VIOBLOCK
  • 1 kg ziemniaków – obranych i pokrojonych w 3 cm kawałki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 garście listków rozmarynu
  • ½ łyżeczki papryki
  • szczypta soli morskiej – do posypania
  • 1 łyżeczka rozmarynu, grubo posiekanego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki, grubo posiekanej
  • 1 łyżeczka listków tymianku

Sposób przygotowania:
  1. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  2. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć ziemniaki. Dodaj szczyptę soli i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, dobrze wstrząśnij i odłóż na bok.
  3. Na gorącą blachę do pieczenia przełóż 100 g VIOBLOCK oraz oliwę z oliwek i pozwól jej się nagrzać – mniej więcej przez 5 minut.
  4. Ugotowane ziemniaki posyp mąką i także przełóż na rozgrzaną blachę do pieczenia.
  5. Użyj widelca, by je przemieszać. Warstwę ziemniaków posyp czosnkiem, rozmarynem i papryką.
  6. Piecz ziemniaki przez 35-40 minut, w połowie czasu je obróć, a następnie po kolejnych 5 minutach ponownie przewróć. Tak, by były złotobrązowe i chrupiące.
  7. Posyp solą morską i świeżymi ziołami – i ciesz się doskonałym smakiem!

BLONDIE BROWNIE

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 12 kawałków

Składniki:

  • 250 g Violife VIOBLOCK
  • 250 g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 450 g mąki uniwersalnej
  • 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 100 g bezmlecznych wiórków czekoladowych

Sposób przygotowania:
  1. W dużej misce ubij trzepaczką VIOBLOCK, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy – na jasną i puszystą masę. Odłóż na bok.
  2. W nowej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól - do momentu aż się połączą. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp wiórki czekoladowe. Masę wlej do natłuszczonej i wyłożonej papierem kwadratowej formy i piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  3. Po tym czasie wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Ostudzone ciasto pokrój na kwadratowe kawałki i podawaj.

GRILLOWANA KUKURYDZA

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 150 g Violife VIOBLOCK
  • 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 kolby kukurydzy

Sposób przygotowania:
  1. Podziel VIOBLOCK na dwie równe części i umieść w dwóch osobnych miskach.
  2. Do jednej miski dodaj czosnek, sól i paprykę, a do drugiej sól i posiekane zioła. Mieszaj obie masy ze składnikami do momentu, aż się dokładnie połączą.
  3. Każdą z mas umieść na odpowiednio dopasowanym do ilości kawałku folii spożywczej i uformuj wałek. Zabezpiecz folią po obu stronach, by wyglądały jak cukierki zapakowane w papierki.
  4. Włóż masę na noc do lodówki.
  5. Zdejmij zewnętrzną skórkę kukurydzy, polej oliwą z oliwek i grilluj na rozgrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony. Alternatywnie użyj patelni grillowej.
  6. Wyjmij zrolowane roślinne masło z lodówki i pokrój w plastry, podawaj obok lub na wierzchu grillowanej kukurydzy.
  7. Alternatywnie kukurydzę możesz podawać standardowo – z kawałkami VIOBLOCK.

RAVIOLI CZOSNKOWE

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 6 łyżek Violife VIOBLOCK
  • 100 g startego Violife Prosociano
  • 500 g świeżych wegańskich pierożków nadziewanych szpinakiem lub grzybami
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki, świeżo posiekanej
  • płatki chili, do ozdoby

Sposób przygotowania:
  1. Ugotuj ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując od podanego czasu 2 minuty, by były al dente. Odcedź, zachowując 50 ml wody po gotowaniu i odstaw na bok.
  2. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj VIOBLOCK, mieszając do czasu, aż się rozpuści. Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, przez około 1 minutę. Zmniejsz ogień i dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj ravioli i pozostawioną wodę z gotowania i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 1 minutę.
  4. Dodaj Violife Prosociano i posiekaną natkę pietruszki.
  5. Udekoruj płatkami chili, odrobiną świeżo zmielonego pieprzu – i tak podawaj.

Reklama