NALEŚNIKI (PANCAKES)
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 50 g Violife VIOBLOCK, roztopiony
- 2 łyżki Violife VIOBLOCK, do podania
- 180 g mąki uniwersalnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka owsianego
- 100 ml wody
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego
- garść truskawek
- garść jagód
-
garść malin
- W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Powoli wlewaj mleko, wodę i roztopiony VIOBLOCK i mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą.
- Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię grillową, posmaruj olejem kokosowym i za pomocą łyżki do zupy wlej na patelnię 1 łyżkę ciasta.
- Smaż przez 2 minuty z każdej strony, w połowie przewracając naleśnik na drugą stronę. Powtarzaj, aż całe ciasto zostanie zużyte.
-
Podawaj wedle uznania z ulubionymi jagodami, odrobiną syropu klonowego i dodatkową porcją VIOBLOCK – by uzyskać jeszcze smaczniejszy efekt.
PIECZONE ZIEMNIAKI
Czas przygotowania: 55 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 100 g Violife VIOBLOCK
- 1 kg ziemniaków – obranych i pokrojonych w 3 cm kawałki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki mąki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 2 garście listków rozmarynu
- ½ łyżeczki papryki
- szczypta soli morskiej – do posypania
- 1 łyżeczka rozmarynu, grubo posiekanego
- 1 łyżeczka natki pietruszki, grubo posiekanej
-
1 łyżeczka listków tymianku
Sposób przygotowania:
- Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Zagotuj wodę w garnku i wrzuć ziemniaki. Dodaj szczyptę soli i gotuj przez 3 minuty. Odcedź, dobrze wstrząśnij i odłóż na bok.
- Na gorącą blachę do pieczenia przełóż 100 g VIOBLOCK oraz oliwę z oliwek i pozwól jej się nagrzać – mniej więcej przez 5 minut.
- Ugotowane ziemniaki posyp mąką i także przełóż na rozgrzaną blachę do pieczenia.
- Użyj widelca, by je przemieszać. Warstwę ziemniaków posyp czosnkiem, rozmarynem i papryką.
- Piecz ziemniaki przez 35-40 minut, w połowie czasu je obróć, a następnie po kolejnych 5 minutach ponownie przewróć. Tak, by były złotobrązowe i chrupiące.
-
Posyp solą morską i świeżymi ziołami – i ciesz się doskonałym smakiem!
BLONDIE BROWNIE
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 12 kawałków
Składniki:
- 250 g Violife VIOBLOCK
- 250 g brązowego cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 450 g mąki uniwersalnej
- 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki soli
-
100 g bezmlecznych wiórków czekoladowych
Sposób przygotowania:
- W dużej misce ubij trzepaczką VIOBLOCK, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy – na jasną i puszystą masę. Odłóż na bok.
- W nowej misce wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól - do momentu aż się połączą. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp wiórki czekoladowe. Masę wlej do natłuszczonej i wyłożonej papierem kwadratowej formy i piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Po tym czasie wyjmij brownie z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
-
Ostudzone ciasto pokrój na kwadratowe kawałki i podawaj.
GRILLOWANA KUKURYDZA
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 150 g Violife VIOBLOCK
- 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
-
4 kolby kukurydzy
Sposób przygotowania:
- Podziel VIOBLOCK na dwie równe części i umieść w dwóch osobnych miskach.
- Do jednej miski dodaj czosnek, sól i paprykę, a do drugiej sól i posiekane zioła. Mieszaj obie masy ze składnikami do momentu, aż się dokładnie połączą.
- Każdą z mas umieść na odpowiednio dopasowanym do ilości kawałku folii spożywczej i uformuj wałek. Zabezpiecz folią po obu stronach, by wyglądały jak cukierki zapakowane w papierki.
- Włóż masę na noc do lodówki.
- Zdejmij zewnętrzną skórkę kukurydzy, polej oliwą z oliwek i grilluj na rozgrzanym grillu przez 3 minuty z każdej strony. Alternatywnie użyj patelni grillowej.
- Wyjmij zrolowane roślinne masło z lodówki i pokrój w plastry, podawaj obok lub na wierzchu grillowanej kukurydzy.
-
Alternatywnie kukurydzę możesz podawać standardowo – z kawałkami VIOBLOCK.
RAVIOLI CZOSNKOWE
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 6 łyżek Violife VIOBLOCK
- 100 g startego Violife Prosociano
- 500 g świeżych wegańskich pierożków nadziewanych szpinakiem lub grzybami
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżo posiekanej
-
płatki chili, do ozdoby
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ravioli zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odejmując od podanego czasu 2 minuty, by były al dente. Odcedź, zachowując 50 ml wody po gotowaniu i odstaw na bok.
- Umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj VIOBLOCK, mieszając do czasu, aż się rozpuści. Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć, przez około 1 minutę. Zmniejsz ogień i dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj ravioli i pozostawioną wodę z gotowania i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 1 minutę.
- Dodaj Violife Prosociano i posiekaną natkę pietruszki.
-
Udekoruj płatkami chili, odrobiną świeżo zmielonego pieprzu – i tak podawaj.