Tradycyjna musztarda delikatesowa idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie sosów i dressingów zarówno w warzywnych sałatkach, jak i mięsnych potrawach. Doskonale komponuje się także z rybami, wędlinami czy jajkami. Dzięki niej możemy przygotować przepyszne danie, które zasmakuje każdemu i to o każdej porze roku.
Musztarda do jeden z najpopularniejszych sosów, który gości na co dzień na stołach Polaków niezależnie od pory roku. Może być dodatkiem do dań na ciepło i na zimno, prosto ze słoiczka lub jako baza rozmaitych i aromatycznych sosów oraz dressingów. Sprawdzi się w potrawach mięsnych, jak i daniach wegetariańskich. Co ciekawe, w jej składzie znajdziemy tylko kilka składników. A im mniejsza ich ilość tym lepiej. Tradycyjnym wariantem jest Musztarda Kielecka delikatesowa produkowana przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem” od 1932 roku. Powstaje z połączenia kilku najwyższej jakości składników tj.: gorczycy, aromatycznych przypraw, wody, cukru, soli oraz octu wytwarzanego w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi recepturami. Musztarda Kielecka delikatesowa jest aromatyczna, delikatna i wykwintna w smaku o aksamitnej konsystencji. Poniżej przedstawiamy przepis na potrawę z Musztardą Kielecką, która zasmakuje najbardziej wymagającym smakoszom, także tym najmłodszym.
Klopsikowe szaleństwo - przepis
Mięsne kulki to idealne danie, które doskonale smakuje szczególnie podczas zimniejszych dni. Jest to także pyszny pomysł na obiad czy kolację dla całej rodziny. Klopsiki są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Czego potrzebujemy do ich przyrządzenia?
- 500-600 g łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- mleko
- kilka ząbków czosnku
- koperek i natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- mąka
- bułka tarta (opcjonalnie)
- 0,5 kg ziemniaków
Przygotowanie klopsików zaczynamy od namoczenia czerstwej bułki w mleku. Gdy nasiąknie i stanie się miękka, dobrze ją odciskamy i razem z łopatką wieprzową mielimy w maszynce do mielenia. Przekładamy do głębokiej miski. Następnie dodajemy jajko, sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Mieszamy wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Jeśli okaże się że masa jest zbyt rzadka – można dodać odrobinę bułki tartej. Kiedy nasze składniki połączą się ze sobą formujemy okrągłe kulki lekko zwilżonymi wodą rękoma. Można poprosić dzieci o pomoc – z takiego wspólnego gotowania na pewno się ucieszą! Gotowe mięsne kulki obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy klopsiki z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Można podawać je z pieczonymi ziemniakami pokrojonymi w łódeczkę. Danie podajemy z musztardą, która doskonale podkręca ich smak.
Cały przepis dostępny jest na stronie: https://www.majonez.pl/przepisy/koreczki-klopsiki-z-musztarda/ .