Trendy żywieniowe w 2021 roku - prognozy

Ubiegły rok był zaskoczeniem dla wszystkich. Wybuch pandemii koronawirusa znacznie wpłynął na otaczającą nas rzeczywistość, w tym na branżę handlową. Oczekiwania konsumentów zmieniły się z dnia na dzień, a producenci robią wszystko, by na nie odpowiadać. Co będzie szczególnie popularne w roku 2021?

  1. Przede wszystkim - zdrowie
  2. Dla dobra planety
  3. Jedenaste - nie marnować

Wiele zmieniło się od ubiegłego roku. Większość konsumentów znaczną część dnia, o ile nie cały, spędza obecnie w domu. Miejsca pracy, szkoły i uczelnie działają zdalnie. Jest o wiele więcej czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków i o wiele mniej okazji, by gdziekolwiek wyjść. Pandemia zmieniła nasze codziennie życie – jednak jak będzie się to przekładać na decyzje zakupowe?

Jednym z priorytetów jest dla nas ciągłe modyfikowanie i rozbudowa asortymentu w odpowiedzi na potrzeby rynku. Wprowadzamy innowacje dotyczące produktów, składu i opakowań. Wielu konsumentów poszukuje wyrobów dostosowanych do wymogów dietetycznych. Także eliminacja tzw. dodatkowych składników to znaczący trend, który powoduje, że producenci coraz więcej uwagi poświęcają produktom naturalnym.

Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager, Hochland Polska

Przede wszystkim – zdrowie

W zależności od wielu okoliczności, podczas podejmowania decyzji przy sklepowej półce, dla kupujących zazwyczaj najistotniejsze były zawsze dwa czynniki: cena i jakość. Dziś uległo to pewnej ewolucji. Konsumenci są w stanie wydać więcej na produkty, które pomogą im zwiększyć odporność.

„Pandemia wiele zmieniła w podejściu konsumentów do zakupów i… codziennego menu. Modele zachowań konsumenckich uległy znacznym modyfikacjom – trendy i prognozy na 2021 r. nie pozostają na tę rzeczywistość obojętne. W przyszłym roku w trendzie będzie żywność wzmacniająca odporność, produkty bogate w superfoods i sprzyjające poprawie zdrowia. Producenci chcący zwiększyć wolumen sprzedaży z pewnością skoncentrują się na rozszerzaniu portfolio tego typu produktów” – komentuje Dorota Sobieraj, National Sales Manager w ASM Sales Force Agency.

W minionym roku wprowadziliśmy sporo nowości produktowych. Główny nacisk położyliśmy na wędliny suche, które mają dłuższy termin przydatności do spożycia oraz nie wymagają chłodzenia, co pozawala na zrobienie chociażby większych zapasów i niemartwienie się miejscem w lodówce czy terminem spożycia. I tak rok rozpoczęliśmy kabanosami Duda Nasze Polskie w 6 smakach (wieprzowe, drobiowo-wieprzowe, z boczkiem, pikantne, z serem, z pomidorami i ziołami).

Beata Mroziuk, Dyrektor Marketingu, ZM Silesia

Choć trend ten, a w szczególności rosnąca popularność superfoods, był już widoczny we wcześniejszych latach – dzisiaj przybiera na sile. Warto dodać, że wbrew pozorom superżywności nie trzeba szukać na drugim końcu świata. Siemię lniane (które można dodawać np. do koktajli czy sałatek), dynia (z której zarówno zrobimy zupę, jak i ciasto), jarmuż (apetyczny dodatek do dania głównego albo jako chrupiące, naturalne chipsy), żurawina (suszona, w formie konfitury a może soku?) czy miód – to tylko niektóre z polskich superfoods.

„Obietnice lepszego samopoczucia, sił witalnych i wzmocnionej odporności będą silnie obecne w przekazach marketingowych – firmy z sektora FMCG chcące aktywnie konkurować na rynku w 2021 muszą wziąć to pod uwagę. Konsumenci będą zwracać baczną uwagę na wszelkie produkty spożywcze, które mogą poprawić ich komfort i dobre samopoczucie” – dodaje Dorota Sobieraj, National Sales Manager w ASM Sales Force Agency.

Najbliższy rok przemodeluje zachowania i zwyczaje konsumentów. Polacy mają świadomość, że kolejne miesiące będą trudne i mają obawy związane z bezpieczeństwem finansowym. To może się przełożyć na redukcję koszyka zakupowego do najbardziej potrzebnych artykułów. Klienci będą poszukiwać promocji i okazji cenowych, co stwarza szanse dla nieco tańszych marek. Każde z tych aspektów weźmiemy pod uwagę w planowanych działaniach.

Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji i Public Affairs, Grupa Maspex

Pandemia koronawirusa i jej następstwa uświadomiły wielu ludziom, jak ważne jest ich zdrowie. Dlatego będą oni ograniczać produkty zawierające szkodliwe składniki, jak polepszacze smaku czy tłuszcze trans. Na sile przybiera trend czystej etykiety, jednak producenci powinni przy tym pamiętać, że liczy się nie tylko dobry skład produktu, ale i jego odpowiednia komunikacja. Umieszczenie stosownej informacji na opakowaniu produktu może znacznie przyczynić się do wzrostu rotacji.

Dla dobra planety

Każdy z nas może przyczynić się do ratowania świata. Naukowcy zgodnie twierdzą, że ograniczając produkty pochodzenia zwierzęcego w znaczny sposób zmniejszamy emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Coraz więcej osób przekonuje się do fleksitarianizmu, wegetarianizmu czy weganizmu. Nie tylko dla własnego zdrowia, ale i dobra planety.

Bacznie obserwujemy rynek i podążamy za jego trendami zarówno pod kątem oferty produktowej, jak i innowacji technologiczno-produkcyjnych. Rozwijamy markę wegańską Bez Deka Mleka o produkty Owsiane zawierające żywe kultury bakterii jogurtowych i probiotyk BB-12, bez dodatku cukru, bogate w błonnik.
Odpowiadając na trendy środowiskowe jako pierwsza mleczarnia w Polsce wdrożyliśmy opakowania przyjazne dla środowiska dla Mleka UHT 3,2% oraz linii świeżej dla wybranych produktów.

Iwona Grzybowska, Prezes Zarządu, OSM w Łowiczu

„W nadchodzących miesiącach rozwijać będzie się również trend żywności wege/vegan. Firmy wprowadzają do swojej oferty roślinne zamienniki i odpowiedniki wielu tradycyjnych produktów mięsnych, które są chętnie kupowane nie tylko przez wegan i wegetarian. Dieta fleksitariańska, polegająca na elastycznym podejściu do spożycia mięsa i ograniczaniu go w diecie, jest coraz popularniejsza. Dlatego też wege/vegan przekąski, jogurty i inne roślinne produkty będą poszukiwane przez konsumentów – powinny więc zajmować na półce sklepowej coraz więcej miejsca” – komentuje Dorota Sobieraj, National Sales Manager w ASM Sales Force Agency.
Warto pamiętać o tym, że przechodząc na dietę wegetariańską nie trzeba rezygnować z burgerów, kotletów czy kiełbasek. Zadbali o to producenci mięsa, którzy obecną ofertę produktową poszerzają o wege-mięso. Z soi, boczniaka, tofu – możliwości jest naprawdę wiele.

„Coraz więcej konsumentów decyduje się na ograniczenia mięsa w swojej diecie. Głównymi motorami tego trendu jest rosnąca potrzeba zdrowego odżywiania, coraz większe poczucie odpowiedzialności za środowisko oraz troska o dobrostan zwierząt. To dlatego po roślinne zamienniki mięsa sięgają już nie tylko weganie czy wegetarianie, ale także rosnąca w Polsce grupa osób ograniczających spożycie mięsa w swojej codziennej diecie. Według szacunków jest dziś ich w Polsce ok. 45%1” – mówi Marta Linowska, New Business Manager w Unilever. Na rynku, oprócz nowych produktów, pojawiają się nowe firmy. Warto trzymać rękę na pulsie i uzupełniać sklepowe półki o nowy, niedostępny wcześniej asortyment.

W kategorii przypraw w 2021 r. będziemy obserwować pogłębianie rozwijających się od kilku lat trendów zdrowej żywności, „clean label” czy produktów rzemieślniczych, krajowych i lokalnych. Polacy kupują coraz bardziej świadomie – uważniej czytają składy, sięgają po wysokiej jakości naturalne przyprawy, pozbawione sztucznych dodatków i aromatów.

Magdalena Sarnowska, Brand Manager, Colian

Jedenaste – nie marnować

Trendy zero i less waste to kolejne, którym warto poświęcić szczególną uwagę. Niemarnowanie żywności, planowanie zakupów, jadłodzielnie – to tylko niektóre sposoby na oszczędzanie pieniędzy i zasobów naszej planety. Warto zwrócić szczególną uwagę na pojawienie się aplikacji czy inicjatyw typu „Too good to go”, gdzie konsumenci mogą niemal za bezcen „ratować jedzenie”. Mowa jednak nie tylko o niemarnowaniu żywności, ale i zwracaniu większej uwagi na to, w co jest zapakowana.

„Konsumenci przebywający w 2020 r. na pracy zdalnej zorientowali się, jak wiele śmieci generują. Dlatego też prognozuje się wzmożone zainteresowanie produktami w opakowaniach biodegradowalnych, wielopakach czy formie, która zapewni ograniczanie zużycia plastiku i produkcji śmieci” – komentuje Dorota Sobieraj, National Sales Manager w ASM Sales Force Agency.

Mamy coraz mniej czasu na przyrządzanie posiłków. Szukamy zatem rozwiązań łatwych, szybkich, wygodnych w przygotowaniu, ale co najważniejsze zdrowych. Z tego względu zauważyć można na rynku bardzo szybki rozwój wszelkiego rodzaju dań gotowych w różnych postaciach, chłodzonych czy też mrożonych. Marka Proste Historie świetnie wpisuje się w te potrzeby konsumentów.

Marek Rogoża, Dyrektor Marketingu, Iglotex

W 2021 roku najbardziej istotne będą zdrowie i bezpieczeństwo. Nie bez znaczenia pozostaną trendy czystej etykiety, zero/less waste i ograniczania produktów pochodzenia zwierzęcego. Szczególną uwagę należy skierować na stworzenie oferty dla klienteli unikającej glutenu, laktozy i sztucznych składników. Warto poświęcić jej osobną półkę w swoim sklepie.

Reklama