Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wydała komunikat, w którym wylistowano plony, które w perspektywie najbliższych 75 lat mogą utracić nawet połowę swoich najlepszych lub optymalnie nadających się do uprawy terenów. Winne są temu zmiany klimatyczne.
Zagrożone uprawy
Pięć z dziewięciu głównych upraw traci już optymalne warunki wzrostu, a niektóre mogą stracić połowę optymalnej ziemi do 2100 roku – informuje FAO powołując się na nowy wskaźnik analizowany w ramach narzędzia (ABC-Map) do mapowania adaptacji, bioróżnorodności i emicji dwutlenku węgla, rozwijanego przez organizację, który uwzględnia nową metodę oceny przydatności upraw w różnych scenariuszach klimatycznych.
Wśród "zagrożonych" upraw znajdują się: pszenica, fasola, maniok, banan oraz kawa. Badacze zwracają szczególną uwagę na ostatnią z tych upraw. Sugerują, że produkcja kawy w niektórych głównych regionach może gwałtownie spaść do 2100 roku.
Z kolei uprawy fasoli i pszenicy – w ocenie FAO – mogą ponieść znaczne straty zwłaszcza w regionach takich jak Ameryka Północna i Europa. Kukurydza i ryż mogłyby natomiast początkowo znaleźć bardziej odpowiednie obszary do uprawy, ale sytuacja ta może się odwrócić do końca stulecia w scenariuszach o wysokiej emisji.
foto: stockadobe(v.stock)