Tarczyński stawia na alternatywne źródła białka. Otrzyma 37 mln dofinansowania

Tarczyński stawia na alternatywne źródła białka. Otrzyma 37 mln dofinansowania

Producent wyrobów mięsnych oraz przekąsek białkowych, firma Tarczyński, pracuje nad nowatorskim wielobiałkowym preparatem, który ma stać się alternatywą dla białek odzwierzęcych. Docelowo znajdzie się w składzie kabanosów i wędlin z roślinnych linii marki. Projekt pozyskał rekomendację Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) i otrzyma ponad 37 mln zł dofinansowania.

Alternatywa dla białka zwierzęcego

Tarczyński pracuje nad przełomowym preparatem wielobiałkowym opartym na ekstraktach z grochu oraz makroalg morskich. Nowy produkt ma przypominać strukturę mięsa, łącząc wysokie walory odżywcze z prozdrowotnym profilem. Celem jest stworzenie alternatywy dla białek odzwierzęcych, odpowiadającej na zmieniające się preferencje konsumentów, którzy coraz częściej poszukują zdrowszych i bardziej zrównoważonych rozwiązań.

Proekologiczna ekstrakcja białka z grochu i alg, nad którą pracują nasi technolodzy, to koncept innowacyjny w skali globalnej. Uzyskanie wysokobiałkowego produktu roślinnego o strukturze zbliżonej do mięsa pozostaje wyzwaniem dla rynku, jednocześnie wydaje się nieuniknionym kierunkiem rozwoju branży w kontekście zrównoważonego rozwoju.

Dawid Tarczyński, członek zarządu oraz dyrektor ds. rozwoju Tarczyński S.A.

Preparat, nad którym pracują technolodzy, ma dodatkowo wykazywać wysoką zdolność do poprawy walorów smakowych wędlin o smak umami. Decolowo stanie się się składnikiem nowej linii kabanosów mięsnych i roślinnych marki Tarczyński.

Projekt znalazł się na liście dofinansowań Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Wysokość dotarcji to 37,8 mln zł, przy całkowitym budżecie projektu wynoszącym 98,8 mln zł. 


foto: Dawid Tarczyński, członek zarządu oraz dyrektor ds. rozwoju Tarczyński S.A. (mat. prasowe)

Reklama