Producent wyrobów mięsnych oraz przekąsek białkowych, firma Tarczyński, pracuje nad nowatorskim wielobiałkowym preparatem, który ma stać się alternatywą dla białek odzwierzęcych. Docelowo znajdzie się w składzie kabanosów i wędlin z roślinnych linii marki. Projekt pozyskał rekomendację Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) i otrzyma ponad 37 mln zł dofinansowania.
Alternatywa dla białka zwierzęcego
Tarczyński pracuje nad przełomowym preparatem wielobiałkowym opartym na ekstraktach z grochu oraz makroalg morskich. Nowy produkt ma przypominać strukturę mięsa, łącząc wysokie walory odżywcze z prozdrowotnym profilem. Celem jest stworzenie alternatywy dla białek odzwierzęcych, odpowiadającej na zmieniające się preferencje konsumentów, którzy coraz częściej poszukują zdrowszych i bardziej zrównoważonych rozwiązań.
Proekologiczna ekstrakcja białka z grochu i alg, nad którą pracują nasi technolodzy, to koncept innowacyjny w skali globalnej. Uzyskanie wysokobiałkowego produktu roślinnego o strukturze zbliżonej do mięsa pozostaje wyzwaniem dla rynku, jednocześnie wydaje się nieuniknionym kierunkiem rozwoju branży w kontekście zrównoważonego rozwoju.
Preparat, nad którym pracują technolodzy, ma dodatkowo wykazywać wysoką zdolność do poprawy walorów smakowych wędlin o smak umami. Decolowo stanie się się składnikiem nowej linii kabanosów mięsnych i roślinnych marki Tarczyński.