RAPORT MIĘSNY 2025: Rynek mięsa w Polsce jest już wart 9,6 mld zł. Co nim kieruje?

RAPORT MIĘSNY 2025: Rynek mięsa w Polsce jest już wart 9,6&nbspmld&nbspzł. Co nim kieruje?

Wartość rynku mięsnego opiewa już na 9,6 mld zł. To właśnie tyle w ubiegłym roku polskie gospodarstwa domowe wydały na stałowagowe wędliny i wyroby mięsne. Wzrost jest zauważalny, choć nie tak dynamiczny jak jeszcze w 2023 r. Jak obecnie prezentuje się rynek mięsa w Polsce? Które kanały sprzedaży dominują w branży i jakie trendy w niej panują? Przedstawiamy najnowsze dane.

Spis treści:

  1. Spożycie mięsa w Polsce
  2. Jakiego mięsa Polacy jedzą najwięcej?
  3. Polski eksport drobiu
  4. Jak zmienia się wartość rynku mięsa w Polsce?
  5. Najważniejsze kanały sprzedaży mięsa w Polsce
  6. Kategoria kiełbas
  7. Kategoria wędlin
  8. Mięso pakowane
  9. Roślinne zamienniki
  10. Mięsne produkty wysokobiałkowe
  11. Czynniki wyboru przy zakupie mięsa
  12. Prognozy i trendy na rynku mięsa

Spożycie mięsa w Polsce

Zdecydowana większość Polaków deklaruje spożywanie mięsa. Zgodnie z wynikami badania"Preferencje i opinie dotyczące konsumpcji mięsa wśród Polaków" zrealizowanego w 2024 r. przez SW Research na zlecenie Związku Polskie Mięso, sięga po nie 96% badanych. Dla 57% mięso stanowi stały element diety, a 39% respondentów stara się je ograniczyć w swojej codziennej diecie. 

 

Z badania SW Research wynika, że najczęściej wybieranym rodzajem mięsa jest drób – sięga po niego największy odsetek badanych (91%). Kolejne miejsca zajmują wieprzowina (78%) i wołowina (53%). Mniejszą popularnością cieszą się cielęcina (20%), baranina i jagnięcina (13%) oraz dziczyzna (12%). 

Dane pokazują też, że to mężczyźni częściej niż kobiety jedzą większość rodzajów mięs, w tym także tych mniej popularnych. Wyjątek stanowią drób oraz ryby i owoce morza, które są spożywane w podobnych proporcjach przez obie płcie. 

Z badania Target Group Index realizowanego przez Kantar Polska wynika, że 83,77% ankietowanych w wieku od 15 do 75 lat spożywa mięso inne niż drób. Dane te pochodzą z okresu od stycznia do grudnia 2024 r.

Największa część osób deklarujących spożywanie mięsa innego niż drób sięga po nie 3-4 razy w tygodniu (38,86%). Odpowiedzi "2 razy w tygodniu" i "5 razy w tygodniu lub częściej" udzieliło tyle samo ankietowanych – po 25,04%. Najmniejszą grupę stanowią osoby, które decydują się zjeść je raz w tygodniu lub rzadziej (11,06%).

Zaloguj się lub utwórz nowe konto.

Zaloguj się
Zarejestruj się
Reklama