Współpraca między Too Good To Go i Auchan Polska nabiera tempa. Firmy właśnie przekroczyły granicę miliona uratowanych przed zmarnowaniem posiłków. Przy tej okazji w ofercie pojawiły się nowe tematyczne Paczki Niespodzianki. Co jest w środku?
Too Good To Go w Auchan
Auchan i Too Good To Go już od blisko pięciu lat oferują użytkownikom możliwość zakupu nadwyżek żywności za ułamek ceny wyjściowej. Aby jeszcze skuteczniej ograniczać marnowanie żywności, od początku lutego br. użytkownicy aplikacji Too Good To Go oprócz paczek mix, warzyw i owoców, gotowych dań, pieczywa, mogą ratować nowe paczki tematyczne.
W nowych tematycznych Paczkach Niespodziankach znajdą się produkty z określonych kategorii:
- Paczka Niespodzianka: Nabiał
- Paczka Niespodzianka: Ryby i owoce morza
- Paczka Niespodzianka: Słodycze
- Paczka Niespodzianka: Jedzenie dla psa
- Paczka Niespodzianka: Jedzenie dla kota
Dzięki aplikacji Too Good To Go klienci Auchan uratowali już ponad 1 milion Paczek Niespodzianek przed zmarnowaniem, tym samym unikając emisji aż 2 700 ton CO2e. Ratowanie jedzenia to korzyść nie tylko dla środowiska, ale także uniknięcie strat dla partnerów i oszczędność dla użytkowników – wartość produktów Auchan uratowanych przez aplikację wyniosła ponad 30 milionów złotych.
Z naszych badań wynika, że najbardziej zaangażowani użytkownicy Too Good To Go preferują ratowanie artykułów spożywczych z supermarketów. Nowe Paczki Niespodzianki w Auchan to odpowiedź na ich sprecyzowane potrzeby, by jeszcze skuteczniej ograniczać marnowanie jedzenia, a jednocześnie pomagać w lepszym planowaniu posiłków na podstawie przygotowanych tematycznie paczek.
Od czasu premiery w Polsce, Too Good To Go wraz z 7500 partnerami i 4 mln użytkownikami uratowało ponad 14 milionów posiłków przed zmarnowaniem. W obliczu projektu nowych przepisów ustawy Ministerstwa Rolnictwa, które przewidują m.in. pięciokrotne zwiększenie opłat za marnowanie jedzenia przez sieci handlowe, Too Good To Go stanowi skuteczne rozwiązanie problemu zarządzania nadwyżkami. Marnowanie jedzenia w Polsce to poważny problem. W naszym kraju każdego roku 4,5 mln ton jedzenia nadal trafia na wysypiska (Eurostat, 2024).
foto: mat. prasowe