Na koniec 2024 roku na polskim rynku działało 99,2 tys. placówek gastronomicznych – wynika z najnowszych danych Dun & Bradstreet, na które powołuje się "Rzeczpospolita". Na przestrzeni 12 miesięcy ich liczba zwiększyła się o ponad 4 tys. punktów, co ma być najwyższym wzrostem na przestrzeni ostatniego dziesięciolecia.
Nowe lokale gastronomiczne w Polsce
W okresie od 2011 do 2020 roku na polskim rynku pojawiło się 15,6 tys. nowych punktów gastronomicznych. W przeliczeniu na lata średnia liczba nowootwieranych lokali wyniosła zatem w tym czasie 1,7 tys. Od 2020 do 2023 roku liczba nowych punktów gastronomicznych w ciągu roku nie przekroczyła 3,3 tys. Ostatnie 12 miesięcy przyniosło zatem znaczny wzrost.
Podczas 12 miesięcy 2024 roku liczba punktów gastronomicznych wzrosła o 4,1 tys., co przekłada się na 4,2% wzrost rok do roku. Ponad 600 z nowootwartych punktów to tzw. "ruchome placówki gastronomiczne", które najczęściej widujemy jako food trucki. Segment ten w ciągu ostatniego roku zanotował 12% wzrost liczby lokalizacji.
Druga strona medalu
Poza rosnącą od dwóch lat dynamiką otwarć nowych punktów gastronomicznych, od kilku lat na rynku widoczna jest również stała liczba zawieszanych działalności. O ile w okresie od 2018 do 2021 roku nie przekraczała ona 2,5 tys., od 2022 roku utrzymuje się na poziomie przekraczającym 6,5 tys.
W 2024 roku liczba zawieszanych działalności gastronomicznych wyniosła 6,6 tys. w Polsce, wobec 6,8 tys. w 2023 roku i 6,5 tys. w 2022 roku.
foto: stockadobe(annanahabed)