Wraz z początkiem roku Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała raport, który rzuca nieco światła na ostatnie miesiące na światowym rynku żywności. Grudniowy odczyt Indeksu cen żywności wyniósł 127 pkt, co oznacza delikatny spadek (o 0,6 pkt) w stosunku do listopada. Mimo tej korekty, wartość indeksu w grudniu była o 8,0 pkt wyższa niż w analogicznym miesiącu poprzedniego roku. W całym 2024 roku z kolei indeks ukształtował się na średnim poziomie 122,0 pkt, a więc o 2,6 pkt mniej niż rok wcześniej.
Ceny na światowych rynkach. Koniec roku w danych FAO
Stabilność okazała się słowem kluczowym na światowym rynku zbóż. Indeks w tej kategorii osiągnął 111,3 punktu, pozostając tym samym niemal niezmieniony miesiąc do miesiąca. Pszenica zachowała dotychczasowe notowania mimo większego napływu z Argentyny i Australii, częściowo równoważonego obawami o niesprzyjające warunki pogodowe w Rosji. Z kolei ceny kukurydzy lekko wzrosły, napędzane popytem eksportowym w Stanach Zjednoczonych oraz intensywną sprzedażą ukraińskiego ziarna.
W sektorze olejów roślinnych mieliśmy do czynienia z niewielkim spadkiem cen w skali miesiąca – głównie za sprawą słabszych notowań oleju sojowego, rzepakowego i słonecznikowego. Jednocześnie olej palmowy odnotował wzrost, na co wpłynęły ograniczone dostawy z kluczowych producentów w Azji Południowo-Wschodniej.
Jak wskazują dane FAO, indeks cen mięsa (119,0 pkt) zanotował symboliczny wzrost, przerywając trwającą od trzech miesięcy falę spadków. Największe odbicie odnotowano w kategorii wołowiny, napędzanej stałym światowym popytem i mniejszą podażą związanych z końcoworocznymi pracami konserwacyjnymi w zakładach przetwórczych.
Zgoła inaczej niż w przypadku mięsa sytuacja przedstawia się w przypadku cukru, którego ceny obniżyły się ponownie, wspierane wyższą niż zakładano produkcją w Brazylii oraz słabnącym kursem reala wobec dolara amerykańskiego.
foto: mat. redakcji