Na wyjątkową, magiczną atmosferę Bożego Narodzenia składa się wiele elementów. Jednym z tych ważniejszych są bez wątpienia ulubione, tradycyjne smaki. Dziś w wielu domach coraz częściej są one łączone z nowymi pomysłami kulinarnymi, które w niezwykle przyjemny sposób "odświeżają" klasyczne potrawy. Tym, którzy szukają inspiracji na pyszne, świąteczne desery w takiej właśnie odmienionej odsłonie, z pomocą przychodzi marka Herbapol.
Herbapol na święta
Nieodłącznym składnikiem tak przygotowanych domowych słodkości są produkty dżemowe Herbapolu. Powidła Węgierkowe równie dobrze sprawdzą się w tradycyjnym pierniku staropolskim, jak i nowoczesnym deserze pierniczkowym. A wyborne konfitury, powstające z polskich owoców, będą idealnym dodatkiem do wszystkich domowych wypieków – tych tradycyjnych, i tych z nutą kulinarnej fantazji.
Klasyczne, świąteczne potrawy mają swój niezaprzeczalny urok i to one królują na wielu polskich stołach. Z drugiej strony odmienione przepisy i nowe połączenia smaków mogą dostarczyć nam naprawdę niezapomnianych kulinarnych wrażeń. Warto więc zainspirować się takim podejściem do bożonarodzeniowego menu, by rozsmakować się w tych świętach na nowo!
Niezależnie jednak, czy wybierzemy klasykę czy otwartość na kulinarne zmiany, jedno jest niezmienne – liczy się jakość i smak produktów, po które sięgniemy. Dlatego wśród składników nie może zabraknąć dżemów, konfitur i powideł Herbapolu.
Zimowe przetwory
Powidła z polskich śliwek węgierek od marki Herbapol to tylko 2 składniki i prawdziwa esencja smaku zamknięta w słoiku. Konfitura malinowa Herbapolu powstaje natomiast z polskich malin odmiany polana. Zachwyca smakiem i aromatem, podkreślając wyjątkowy charakter dań, do których jest dodawana.
Te produkty stanowią znakomity dodatek do wielu wypieków i deserów. Ich smak ciekawie przełamie również wytrawne nuty, na przykład pieczonych mięs, pasztetów czy wykwintnych serów.
Warto odważyć się na kulinarną kreatywność, by świąteczne gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, a przygotowane desery zachwyciły naszych gości. Od czego zacząć? Na przykład od kruchych babeczek z konfiturą malinową i kremem makowym lub pierniczkowego deseru z powidłami węgierkowymi.
Przepis na kruche babeczki z konfiturą malinową Herbapol i kremem makowym
Składniki:
Na ciasto:
- mąka tortowa 1,5 szklanki
- żółtko jajek 3 sztuki
- cukier puder 0,5 szklanki
- cukier waniliowy 1 sztuka
- masło lub margaryna 15 dag
Na krem:
serek mascarpone 250 g
śmietana 30% 100 ml
mak(niemielony): 2 łyżki
Dodatkowo:
Konfitura malinowa Herbapol
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż do lodówki do schłodzenia na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkuj na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylep nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuj widelcem. Babeczki piecz około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmij z foremek i wystudź. Przygotuj krem: ubij zimną śmietanę, dodaj mascarpone i mak. Na wystudzone babeczki nałóż po łyżeczce konfitury malinowej Herbapol i udekoruj kremem makowym.
Produkty dżemowe Herbapol są dostępne w sklepie online Herbapol-Lublin, a także w sklepach spożywczych, super- i hipermarketach na terenie kraju. Cena rekomendowana to: Powidła Węgierkowe Herbapol – 6,29 zł/op., Konfitura z malin Herbapol – 6,19 zł/op.
foto: mat. prasowe