W wieku 78 lat zmarł Henryk Kania, założyciel Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Informację o jego śmierci podał 21 listopada 2024 roku burmistrz Ustronia. "Człowiek umiera, ale jego czyny trwają wiecznie" – napisał burmistrz Paweł Sztefek.
Henryk Kania rozpoczął działalność w branży w latach 90., zakładając zakłady mięsne w Pszczynie. Firma szybko zyskała uznanie konsumentów, stając się jednym z czołowych producnetów na polskim rynku. Po kilkunastu latach Henryk Kania przekazał prowadzenie biznesu swojemu synowi – Henrykowi Kania Juniorowi.
Oprócz działalności biznesowej, Henryk Kania angażował się w projekty charytatywne, wspierając m.in. Fundację św. Antoniego w Ustroniu, która zapewnia posiłki osobom potrzebującym. Pogrzeb przedsiębiorcy odbył się 26 listopada 2024 roku w kościele św. Klemensa w Ustroniu. Rodzina poprosiła, aby zamiast kwiatów uczestnicy ceremonii przekazali datki na rzecz wspieranej przez niego fundacji.
Przez dekady Henryk Kania był uznawany za jednego z najbardziej wpływowych przedsiębiorców w sektorze spożywczym. Jego działalność biznesowa została jednak w ostatnich latach przyćmiona przez problemy finansowe i prawne. W 2020 roku Zakłady Mięsne Henryk Kania ogłosiły upadłość, a syn założyciela, Henryk Kania Junior, został zatrzymany w Argentynie pod zarzutem wystawiania tzw. pustych faktur.
foto: stockadobe(gkrphoto)