Polska Izba Miodu chce stworzenia normy branżowej. Podpisano list intencyjny

Polska Izba Miodu chce stworzenia normy branżowej. Podpisano list intencyjny

Stowarzyszenie Polska Izba Miodu oraz Kujawsko-Pomorskie Centrum Naukowo-Technologicznym im. prof. Jana Czochralskiego podpisały list intencyjny, który obu stronom otwiera nowe możliwości w zakresie innowacji i rozwoju technologii dla branży miodu.

W szczególności współpraca ta obejmie obszar badania jakości i autentyczności miodu, a w dalszej kolejności – prowadzić będzie do stworzenia normy branżowej, z której korzyści odniosą przede wszystkim konsumenci. Planowane jest utworzenie najnowocześniejszego laboratorium do badania miodu w Polsce, mogącego konkurować z najlepszymi ośrodkami w Europie.

Wiodąca instytucja zajmująca się badaniami i współpracą między nauką a gospodarką, oraz organizacja reprezentująca polskich producentów miodu połączyły siły, aby stworzyć innowacyjny klaster EnFoodLife. Jego celem jest wsparcie innowacji oraz transfer nowoczesnych technologii do polskiej gospodarki.

W ramach współpracy KPCNT i PIM powstanie najnowocześniejszy ośrodek kontroli miodu w Polsce, co umożliwi precyzyjne badanie jego jakości bez potrzeby korzystania z zagranicznych laboratoriów. Polska jest wiceliderem handlu miodem w Unii Europejskiej, więc taki ośrodek znacząco wzmocni naszą pozycję na rynku. Dzięki zaawansowanej metodzie LC-Orbitrap-HRMS* (*technika pozwalająca dokładnie wykrywać i mierzyć związki chemiczne w skomplikowanych próbkach), będzie można dokładnie sprawdzić autentyczność miodu, wykrywać ewentualne zafałszowania i zanieczyszczenia oraz eliminować partie o niższej jakości. Dodatkowo zastosowanie technologii zwanej H-NMR pozwoli na dokładną analizę zawartości i pochodzenia cukrów, co jeszcze bardziej zwiększy wiarygodność badań. Obie organizacje skupią się także na wykrywaniu pestycydów w miodzie, co zapewni bezpieczny i najwyższej jakości produkt.

Chcemy wspólnie rozwijać badania dotyczące jakości miodu i wspierać producentów w dostosowywaniu się do obowiązujących standardów. Wierzymy, że nasza współpraca przyczyni się do większej konkurencyjności polskiej branży przetwórców miodu.

Prof. dr hab. Bogusław Buszewski, prezes zarządu KPCNT

Na podstawie tych badań oraz na wzór innych krajów, opracowana zostanie "norma branżowa", która – współgrając z obowiązującymi przepisami – wprowadzi najnowsze standardy jakości miodu. To kierunek, który pozwoli na wdrożenie rozwiązań kończących spekulacje dotyczące jakości produktów, a jednocześnie podnoszących ich wartość na rynku. Branża będzie dążyć do tego, aby norma, mimo że nieobligatoryjna, była przestrzegana w ramach dobrych praktyk przez każdego sprzedawcę miodu. Taki standard pomoże w eliminacji nieprawidłowości jakościowych i będzie wyraźnym wskaźnikiem jakości. Dzięki temu to konsument sam zdecyduje, jaki produkt wybiera, mając pewność co do jego autentyczności i wartości.

Cieszymy się z tej współpracy z KPCNT. To szansa na rozwój rynku miodu w Polsce oraz wzrost zainteresowania produktami pszczelarskimi, zarówno w kraju, jak i za granicą. Wypracowanie normy branżowej, będzie swego rodzaju certyfikatem renomowanego ośrodka naukowego co dodatkowo pomoże nam ukrócić wszelkie spekulacje na temat badań miodu i zarzutów o jego fałszowanie.

Przemysław Rujna, Sekretarz Generalny Polskiej Izby Miodu

Podpisany list intencyjny stanowić będzie podstawę do dalszych działań oraz procedowania szczegółowych umów dotyczących współpracy między stronami. Współdziałanie Kujawsko-Pomorskiego Centrum Naukowo-Technologicznego oraz Stowarzyszenia Polska Izba Miodu pozwoli na zrealizowanie innowacyjnych projektów, które przyniosą korzyści zarówno naukowcom, producentom miodu, jak i finalnie konsumentom.


foto: mat. prasowe

Reklama