Krok ku zeroemisyjności. Co czeka branżę spożywczą?

Krok ku zeroemisyjności. Co czeka branżę spożywczą?

"Katalizatorem innowacji są zmiany klimatyczne" – podkreśliła Karina Ostatek z SIG podczas Innovation Day 2024. W trakcie wystąpienia ekspertka przybliżyła szczegóły dyrektywy CSRD.

Raportowanie emisji

Karina Ostatek przypomniała czym właściwie jest ślad węglowy. "To wszystkie gazy cieplarniane, które są emitowane do atmosfery, tj. dwutlenek węgla, metan i podtlenek azotu" – podsumowała ekspertka dodają przy tym, że zgodnie z dyrektywą unijną CSRD, producenci są zobowiązani do raportowania emisji – mierzenia ich, zarządzania, ograniczenia i komunikacji.

Zgodnie z przepisami, obowiązują trzy zakresy raportowania emisji:

  • Zakres 1 – bezpośrednie emisje gazów cieplarnianych kontrolowane przez firmę, np. zużycie paliw do urządzeń i pojazdów, emisje niezorganizowane np. gazy do klimatyzacji oraz emisje procesowe, np. cementownie, huty;
  • Zakres 2 – pośrednie emisje gazów cieplarnianych, które wynikają z zakupionej od zewnętrznych dostawców energii elektrycznej, ciepła lub pary używanej do zasilania obiektu, ogrzewania ;
  • Zakres 3 – pośrednie inne emisje gazów cieplarnianych, na które firma może wpływać, ale których nie kontroluje, np. opakowania, podróże służbowe.

Zakres 3 odpowiada za ok. 90% udziałów w całej emisji gazów cieplarnianych w przedsiębiorstwach. Z kolei zakres 1 za ok. 2,6-4,2%, a zakres 2 za 5,5-6,7% udziałów w całkowitej emisji.

Wystąpienie eksperckie, podczas którego Karina Ostatek z SIG przedstawiła najważniejsze założenia dyrektywy CSRD, odbyło się podczas konferencji Innovation Day 2024.


foto: mat. redakcji