Już po raz 14. Herbapol-Lublin uhonorował tych, którzy czerpią z natury to, co najlepsze i aktywnie działają na rzecz jej ochrony. Statuetki Herbapol Esencja Natury 2024 zostały wręczone laureatom podczas uroczystej gali w warszawskiej restauracji Belvedere. W tym roku kapituła wyróżniła osoby w siedmiu kategoriach.
75-lecie istnienia Herbapol-Lublin
Dla Herbapolu-Lublin, świętującego w tym roku 75. urodziny, natura od zawsze jest główną wartością, inspiracją i siłą napędową do dalszego rozwoju. Firma wyróżnia także tych, którzy są blisko natury, czerpią z niej to, co najlepsze i aktywnie działają na rzecz jej ochrony. Łączy ich miłość i szacunek do środowiska oraz brak zgody na szkodliwe działania człowieka wobec otoczenia.
W gronie dotychczasowych laureatów są przedstawiciele i przedstawicielki świata sztuki, mediów, nauki, organizacji społecznych, blogerki i blogerzy, entuzjastki i entuzjaści kuchni oraz wiele innych osób. Wszyscy oni wyróżniają się pasją, zaangażowaniem oraz wprowadzaniem zmian na rzecz ekologii i zdrowia, w zgodzie z wartościami, które są bliskie filozofii marki Herbapol.
O tym, jak duże znaczenie dla firmy ma 75-letnia łączność z naturą, podczas gali Esencja Natury 2024 mówił także Jerzy Starak, prezes Rady Nadzorczej spółki:
Laureaci
W tegorocznej edycji Herbapol Esencja Natury laureatami zostali:
- w kategorii „W towarzystwie natury” – gospodarstwo „Na polu u Kopra”, które tworzą Karol Pomocnik i Monika Szulik. Gospodarstwo od lat jest symbolem odpowiedzialnego rolnictwa, które nie tylko dostarcza zdrowej, naturalnej żywności, ale przede wszystkim promuje życie w zgodzie z przyrodą.
- w kategorii „Pokonać naturę” - Kamila Kielar. Została uhonorowana w uznaniu determinacji w pokonywaniu trudności, które stawia przed nią natura; za głębokie zrozumienie i pokorę wobec jej siły, a także za pokazywanie, że przekraczanie własnych granic nie polega na dominacji, ale na otwartości, gotowości do nauki i respektowaniu tego, co większe od nas.
- w kategorii „Inspiracja naturą w sztuce” – Piotr C. Kowalski. Został doceniony za artystyczną innowacyjność, która włącza działania natury do dzieł sprawiając, że akcent przenosi się z twórcy na siły przyrody oraz za przypominanie, że sztuka może być formą współistnienia z naturą.
- w kategorii „Edukacja i natura” – Pani od ziół – Monika Woźniak. Została wyróżniona za działalność na rzecz edukacji ekologicznej i zdrowotnej oraz za przypominanie, że powrót do natury nie jest krokiem wstecz, lecz krokiem ku lepszej, bardziej świadomej przyszłości.
- w kategorii „Natura i zaangażowanie społeczne” – Fundacja „Las na zawsze”. To wyjątkowa organizacja, której misją jest odbudowa ekosystemów leśnych w Polsce. Została uhonorowana za imponujące osiągnięcia w zakresie zalesiania, konsekwentną edukację i podnoszenie świadomości ekologicznej w społeczeństwie, a także za działania, które inspirują do refleksji nad rolą człowieka w ochronie natury i promują proekologiczne postawy w codziennym życiu.
- w kategorii „Z naturą od kuchni” – Karol Okrasa. Natura jest dla niego nie tylko źródłem produktów, ale przede wszystkim inspiracją, która przypomina, jak ważne jest, abyśmy z szacunkiem korzystali z tego, co oferuje nam ziemia. Jego potrawy, choć często zaskakują formą, są głęboko zakorzenione w tradycji, przypominając o wartości polskiej kuchni i jej związkach z naturą.
- wyróżnienie specjalne Esencja Natury 2024 – Adam Wajrak. Został uhonorowany za wkład w ochronę środowiska, za niestrudzoną pracę dziennikarską i za ogromne zasługi w edukacji ekologicznej.
Tegoroczną galę Herbapol Esencja Natury poprowadził Piotr Kraśko, a muzycznym zwieńczeniem wieczoru był koncert Mrozu.
foto: Herbapol-Lublin