Mleko UHT – co to? Czy mleko UHT jest zdrowe?

"Pij mleko, będziesz wielki" – to hasło kampanii społecznej zna chyba każdy. Miało ono zachęcić konsumentów do zwiększonej konsumpcji mleka, które – według ówczesnej opinii – jest bardzo zdrowe, stanowiąc cenne źródło wartości odżywczych. Na rynku dostępne są jego dwa warianty: mleko UHT oraz pasteryzowane, które różnią się od siebie metodą obróbki cieplnej, stosowanej w celu zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom. Czym jest jednak mleko UHT i czy jest zdrowe? Odpowiedź znajdziecie w artykule.

Spis treści:

  1. Czym jest mleko UHT (Ultra High Temperature) – jak powstaje?
  2. Czy mleko UHT można pić bez gotowania?
  3. Czy mleko UHT jest zdrowe?
  4. Czy mleko UHT jest mniej zdrowe?
  5. Czy mleko UHT trzeba gotować?
  6. Czy proces UHT zmienia smak mleka?
  7. Wady i zalety mleka UHT
  8. Mleko UHT – właściwości odżywcze
  9. Jak przechowywać mleko UHT?
  10. Podsumowanie

Czym jest mleko UHT (Ultra High Temperature) – jak powstaje?

Mleko jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany czy liczne witaminy i minerały. Niestety, tak pełnowartościowe składniki są również doskonałą pożywką dla niepożądanych organizmów – do zanieczyszczenia dochodzi zazwyczaj w trakcie udoju lub tuż po nim. Aby zapewnić konsumentom jak największe bezpieczeństwo i poziom higieny w mleku, a także przedłużyć świeżość i trwałość tego napoju, poddawane jest ono obróbce cieplnej: pasteryzacji lub sterylizacji metodą UHT (Ultra High Temperature).

"Mleko jest podatne na zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Liczba drobnoustrojów w mleku surowym w 30ºC nie może przekraczać 100 000/cm3, a w mleku bezpośrednio przed procesem przetwórczym 300 000/cm3 [Rozporządzenie 853/2004/WE]. Należy je poddać zabiegom utrwalającym (na przykład obróbka termiczna). (...) Sterylizacja polega na poddaniu mleka działaniu temperatury powyżej 100ºC w czasie, który gwarantuje całkowite zniszczenie wegetatywnych form wszystkich drobnoustrojów oraz przetrwalników. Sterylizacja momentalna (UHT) to ogrzewanie mleka w t = 130-150ºC w ciągu 2–10 s i szybkie schłodzenie do t = 20ºC. Ogólna liczba drobnoustrojów w takim mleku jest < 1/cm3" – wyjaśniają autorki artykułu "Badanie świeżości mleka UHT przechowywanego w warunkach chłodniczych po codziennym otwieraniu opakowania" (Szpakowska M., Tymoszuk E., Zeszyty Naukowe [196], 2011).

Proces sterylizacji mleka metodą UHT pozwala uzyskać produkt, który jest niemal całkowicie wolny od niepożądanej mikroflory bakteryjnej, co czyni go zdrowym i gotowym do spożycia. Oprócz tego omówiony proces sprawia, że mleko UHT przez długo czas pozostaje świeże i trwałe. Nic więc dziwnego, że kategoria stale się powiększa. W ofercie kolejnych producentów znaleźć możemy już także mleko bez laktozy UHT.

Czy mleko UHT można pić bez gotowania?

Mleko UHT można pić bez gotowania – dzięki wcześniejszemu procesowi sterylizacji jest ono niemal w 100% pozbawione szkodliwych bakterii. Bez problemu można je więc pić nawet bezpośrednio z kartonu. Podgrzanie czy ugotowanie mleka UHT nie jest więc koniecznością, a jedynie opcją dla tych, którzy wolą ten napój na ciepło lub chcą z niego przyrządzić inne danie – na przykład budyń.

Czy mleko UHT jest zdrowe?

Jak już zostało wspomniane, mleko jest cennym źródłem składników odżywczych. Zawiera biała, węglowodany, tłuszcze, a także minerały, takie jak wapń, cynk, fosfor, magnez, potas i jod. Oprócz tego w mleku UHT znajduje się wiele witamin, takich jak A, D czy K, a także te z grupy B. Wszystko to powoduje, że mleko UHT jest nie tylko zdrowe, ale także zalecane w codziennej diecie.

Warto także przypomnieć, że mleko UHT – dzięki procesom sterylizacji – jest wolne od wszelkich, niepożądanych drobnoustrojów, co czyni je bezpiecznym do spożycia, nawet prosto z kartonu.

Czy mleko UHT jest mniej zdrowe?

W różnych środowiskach krąży mit, że mleko UHT jest niezdrowe – wynika on z tego, że produkt ten poddawany jest obróbce cieplnej, więc wywołuje skojarzenia jakoby pod wpływem wysokiej temperatury mleko UHT traciło właściwości odżywcze. Nie jest to jednak prawda – proces sterylizacji powoduje jedynie niewielkie straty witamin i składników mineralnych.

Mleko UHT jest więc nie tylko smaczne i pełnowartościowe, ale także bezpieczne dla zdrowia spożywających je konsumentów.

Czy mleko UHT trzeba gotować?

Wszystko zależy od preferencji – mleko UHT można więc gotować lub nie. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo dla zdrowia, to produkt nie wymaga gotowania: poddany wcześniej procesowi sterylizacji, jest niemal w całości pozbawiony wszelkich szkodliwych drobnoustrojów. Tak więc mleka UHT nie trzeba gotować – zarówno surowe, jak i ciepłe pełne jest składników odżywczych.

Czy proces UHT zmienia smak mleka?

Każda obróbka termiczna delikatnie zmienia smak produktów – nie inaczej jest z mlekiem UHT. Proces sterylizacji wpływa na niektóre składniki zawarte w produkcie, takie jak witaminy, białka czy związki mineralne – pod jego wpływem zmianie ulega także jakość sensoryczna.

Warto też zauważyć, że mleko pasteryzowane podlega obróbce cieplnej w niższej temperaturze niż UHT – z tego też powodu konsumenci tego pierwszego twierdzą, że smak surowego mleka UHT przypomina mleko pasteryzowane, które zostało lekko podgrzane. Taki posmak jest spowodowany uwolnieniu lotnych związków siarki z mleka serwatkowego oraz częściowej denaturacji białka serwatkowego, a rozkład witamin wynosi 5-10%. Należy też dodać, że podczas sterylizacji mleka UHT zawarta w nim laktoza przekształca się w latulozę – uznany za prebiotyk dwucukier.

Wady i zalety mleka UHT

Mleko uznawane jest za bardzo zdrowy, bogaty w składniki odżywcze produkt. Z tego też powodu polecany jest w codziennej diecie. Jak się okazuje mleko UHT jest zdrowsze od tego świeżego, kupowanego od lokalnych dostawców – jak już zostało zaznaczone wcześniej, taki produkt jest doskonałą pożywką dla niepożądanych mikroorganizmów.

Mleko UHT jest jednym z najczęściej wybieranych, ponieważ zyskuje podczas obróbki cieplnej – jakie są jednak jego wady i zalety?

  • Zalety mleka UHT

"Z analizy rynku wynika, że konsumenci najchętniej spożywają mleko UHT znajdujące się w opakowaniach aseptycznych zarówno w Polsce, jak i w innych krajach świata. Być może, że przyczyną jest dłuższa przydatność do spożycia tego mleka w porównaniu z mlekiem pasteryzowanym oraz możliwość przechowywania mleka UHT w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu przez dłuższy czas" – czytamy w badaniach opracowanych przez Marię Szpakowską i Elwirę Tymoszuk (2011).

Kolejną zaletą mleka UHT jest to, że mimo obróbki termicznej zawiera dużą ilość białka, wapnia i składników naturalnych – porównywalną do mleka naturalnego. Poza tym jest szeroko dostępne, a także atrakcyjne cenowo. Z uwagi na długi termin przydatności mleka UHT z powodzeniem można kupić jego większą ilość i nieotwarte przechowywać z zwykłej temperaturze.

  • Wady mleka UHT

Mleko UHT ma zdecydowanie mniej wad niż zalet. Te jednak związane są – jak się można spodziewać – z obróbką termiczną w wysokiej temperaturze, której jest poddawane. Okazuje się bowiem, że podczas sterylizacji mleko UHT traci część witaminy C, witamin z grupy B, tiaminy i folianów. Warto jednak dodać, że tyle samo wartości odżywczych traci mleko naturalne po podgrzaniu.

Z mleka UHT nie da się także przyrządzić produktów fermentowanych, takich jak kefiry, maślanki czy sery. Po raz kolejny jest to spowodowane sterylizacją – w procesie dochodzi do unicestwienia nie tylko wszelkich niepożądanych bakterii, ale również tych, które są niezbędne do przygotowania wyżej wymienionych produktów.

Mleko UHT – właściwości odżywcze

Choć mleko jest źródłem wielu składników odżywczych, to cenione jest głównie z uwagi na wysoką zawartość wapnia. Poza tym produkt jest też bogaty w magnez, cynk, fosfor i potas, kobalt oraz miedź. Wszystkie te składniki sprawiają, że mleko ma silne właściwości alkalizujące, będąc przy okazji produktem niskokalorycznym i niskotłuszczowym. Mleko UHT jest też obfite w białko.

Dane opracowane przez WHO określają dzienne zapotrzebowanie osób dorosłych na wapń – wynosi ono 1000 mg na dobę, a powyżej 65. roku życia wzrasta do 1300 mg. Ten zawarty w mleku powinien zapewnić 20% dziennego zapotrzebowania na wapń: wynika z tego, że dorosła osoba powinna wypijać około 250 ml mleka dziennie.

Warto też wiedzieć, że w mleku UHT są także witaminy, m.in. A i D. Podgrzewanie go w wysokiej temperaturze nie sprawia jednak, że zawarte w nim białko, laktoza, tłuszcz, składniki mineralne i część witamin (witaminy B2, A, D) praktycznie pozostaje bez zmian.

Jak przechowywać mleko UHT?

Mleko UHT – z uwagi na proces sterylizacji – ma zdecydowanie dłuższy okres przydatności do spożycia niż w przypadku produktu naturalnego czy pasteryzowanego. Producenci mleka UHT podają, że po otwarciu należy je przechowywać w warunkach chłodniczych, to znaczy temperaturze 4-6º Celsjusza, przez maksymalnie dwa dni. Jeżeli zaś opakowanie mleka UHT pozostanie zamknięte, może stać w temperaturze pokojowej nawet kilka miesięcy.

Podsumowanie – co to mleko UHT?

Mleko UHT to produkt nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Zgodnie z zaleceniami WHO dorosła osoba powinna wypijać 250 ml mleka dziennie – co zaspokaja około 20% zapotrzebowania na wapń. Poza tym mleko UHT – dzięki procesowi sterylizacji – ma wydłużony czas przechowywania zarówno po otwarciu, jak i przed. To oraz smak i właściwości zdrowotne sprawiają, że jest chętnie wybierane przez konsumentów.


foto: mat. redakcji

Reklama