Unia Europejska przywraca cło na miód z Ukrainy

Komisja Europejska uruchomiła automatyczny mechanizm ochronny w związku z przekroczeniem przez Ukrainę progowej wielkości importu miodu do Unii Europejskiej. Jak informuje ministerstwo rolnictwa, mechanizm ten został aktywowany po osiągnięciu pułapu 44 417,56 ton, co miało miejsce 7 sierpnia br.

Wcześniej Komisja Europejska przywróciła już cło na owies i jaja z Ukrainy. To rezultat działającego od 2022 roku mechanizmu ochronnego, który na zasadzie "hamulca awaryjnego" ma przywracać cło na towary z Ukrainy, których wolumen wymiany handlowej przekorczy określony pułap. Tak też stało się właśnie z miodem.

Cło na miód z Ukrainy

Wolumen miodu importowanego do Unii Europejskiej z Ukrainy przekroczył w sierpniu ustaloną wielkość progową. W związku z tym Komisja Europejska (KE) zdecydowała o przywrócenia cła na ten towar. To będzie obowiązywało do końca 2024 roku.

Jak podaje Komisja Europejska, od podczas pierwszych sześciu miesięcy 2025 roku (tj. od 1 stycznia do 5 czerwca) import miodu z Ukrainy będzie podlegał bezcłowemu kontyngentowi taryfowemu w wysokości 18 507,32 ton, co odpowiada pięciu dwunastym progu, który wywołał aktywację mechanizmu ochronnego. W przypadku przekroczenia tego limitu, Komisja ponownie uruchomi automatyczny mechanizm ochronny i wprowadzi cła na miód z Ukrainy.

Jak wwaryjny hamulec wpływa na wymianę handlową?

Zgodnie z danymi KE, w 2023 roku import z Ukrainy do UE opiewał na 22,8 mld euro, co jest zbliżone do poziomu sprzed wojny, wynoszącego 24 mld euro w 2021 roku. Jak informuje KE, wejście w życie autonomicznych środków handlowych w czerwcu 2022 roku, miało "wyraźny pozytywny wpływ" na handel między Ukrainą a UE.

Decyzja o wprowadzeniu ceł na miód z Ukrainy jest częścią szerszych działań mających na celu ochronę wrażliwych sektorów rolnych w Unii Europejskiej, które mogą być zagrożone przez wzrost importu produktów rolnych z Ukrainy. Komisja Europejska wprowadziła podobne mechanizmy ochronne dla innych produktów, takich jak jaja, drób, cukier, owies, kukurydza oraz kasze.


foto: stockadobe(anurak)

Reklama