Zadłużenie w branża przetwórstwa owoców i warzyw wynosi już ponad 256 mln zł. W szczególnie trudnej sytuacji znajdują się przedsiębiorstwa wyspecjalizowane m.in. w produkcji dżemów, marmolady, galaretek, artykułów spożywczych z orzechów czy te wytwarzające gotowe potrawy z owoców i warzyw.
Długo przetwórców owoców i warzyw
Względem poprzedniego roku zadłużenie w branży przetwórców owoców i warzyw wzrosły o niemal 36 mln zł. Obecnie każdy przedsiębiorca z tej kategorii, który spóźnia się ze swoimi zobowiązaniami finansowymi, jest zadłużony na średnio 1,08 mln zł.
Jak zauważa Sławomir Grzelczak, prezes BIG InfoMonitor, podobny odsetek wszystkich przetwórców owoców i warzyw z nieuregulowanymi płatnościami wobec banków i kontrahentów utrzymywał się w ostatnich pięciu latach na wysokim poziomie. Mowa bowiem o spadku z ok. 9% w 2020 r. do 7,5% obecnie.
Kto znajduje się w najgorszej sytuacji?
Za około 214 mln zł zadłużenia całej branży odpowiadają podmioty reprezentujące podsektor specjalistycznego przetarzania i konserwowania owoców i warzyw, a więc firmy wyspecjalizowane m.in. w produkcji dżemów, marmolady, galaretek, artykułów spożywczych z orzechów czy te wytwarzające gotowe potrawy z owoców i warzyw.
Firmy te także notują ponadprzeciętny wzrost zadłużenia. Na przestrzeni pięciu lat suma długów wzrosła bowiem o 75%.
Dziękujemy, że przeczytał_ś ten artykuł do końca. Jeśli chcesz otrzymywać tego typu informacje wprost na swojego maila, zapisz się do naszego newslettera!
foto: stockadobe(Carlos David)