26-letni Michał Flis, head sommelier z Restauracji Rozbrat 20 w Warszawie, zwycięzcą II Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs! Ten prestiżowy konkurs odbył się pod patronatem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Jesienią Polak będzie reprezentować nasz kraj na światowym finale w Portugalii. Jest o co walczyć, bo – jak mówi się w branży – medal Chaîne des Rôtisseurs w CV otwiera drzwi do najbardziej prestiżowych miejsc pracy na całym świecie…
Zmagania krajowe
To był bardzo nietypowy konkurs, bo skierowany do osób w wieku 21-28 lat, czyli dopiero zaczynających swoją karierę w gastronomii. Nie trzeba było mieć bogatego doświadczenia czy należeć do branżowego stowarzyszenia. Liczyła się motywacja i znajomość języka angielskiego. Kandydatami mogli być młodzi kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią i którym zależy na zdobyciu atrakcyjnego zawodu, jakim jest bycie sommelierem.
Krajowy finał konkursu odbył 17 czerwca 2024 r. w Hotelu Dwór Sieraków koło Krakowa. W zawodach wzięło udział 11 osób z całej Polski.
Zmagania podzielono na dwa etapy. Pierwszym był sprawdzian wiedzy teoretycznej. Zawodnicy musieli odpowiedzieć na 60 pytań oraz rozpoznać i opisać podane im wina i alkohole mocne. W drugiej, praktycznej części, każdy stanął przed zadaniem obsłużenia gości w restauracji w zaaranżowanej scenie. Sędziowie zwracali uwagę na technikę podawania win, sprawności interpersonalne, prezencję, umiejętność dobrania wina do dania.
Pytania pisemne i część praktyczną opracował sommelier - Kamil Wojtasiak (sprawował nadzór merytoryczny nad przebiegiem konkursu) oraz ubiegłoroczny zwycięzca Chaîne des Rôtisseurs International Jeunes Sommeliers - Łukasz Górski. W komisji konkursowej zasiadali: Łukasz Górski, Radosław Lis (Dyrektor Handlowy Domu Wina) oraz Iwona Niemczewska (Conseiller Culinaire Chaîne des Rôtisseurs Polska).
Zwycięska trójka
Najlepszym okazał się 26-letni Michał Flis - head sommelier z Restauracji Rozbrat 20 w Warszawie. To on otrzymał tytuł Mistrza Polski i tym samym będzie reprezentantem naszego kraju w światowym finale, który odbędzie się w październiku br. w Lizbonie.
Zwycięzca winem zajmuje się od 5 lat. Gdy związał się zawodowo z w gastronomią odkrył, że wino to ciekawa nisza, w której można łączyć pracę z pasją, gościnnością, nawiązywaniem kontaktów z ludźmi. Wtedy zdecydował, że w swojej karierze postawi na wino.
Co ciekawe, udział w mistrzostwach był jego konkursowym debiutem.
Tytuł wicemistrza Polski i srebrny medal otrzymał z kolei 24-letni Mateusz Dziedzic, sommelier z restauracji „Lili by Dutkiewicz” ze Szczecina.
Trzecie miejsce zajął 27-letni Ryszard Sobczak. Na co dzień pracuje jako kierownik sali w restauracji w Grand Hotel w Łodzi.
Stowarzyszenie z tradycjami
Instytucją gwarantującą najwyższy prestiż i jakość konkursu jest jej główny organizator - założone w roku 1950 w Paryżu międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne - Chaîne des Rôtisseurs, zrzeszające prawie 21 tys. członków, obecne w 75 krajach. Do organizacji należą hotelarze, restauratorzy, szefowie kuchni, publicyści, managerowie, sommelierzy oraz miłośnicy kultury kulinarnej z całego świata. Stowarzyszenie bazuje na historycznej tradycji Francuskiego Królewskiego Cechu Kucharzy powstałego w roku 1248, za czasów króla Ludwika IX. Jego działalność w Polsce oficjalnie wspiera Ambasador Francji. Polskim oddziałem kieruje Michel Marbot - Bailli Délégué, Sekretarz Generalny Francuskich Doradców Handlu Zagranicznego w Polsce, Iwona Niemczewska - Conseiller Culinaire oraz Paweł Gąsiorek - Échanson.
Jednym z celów organizacji jest zapewnienie pomocy, zachęty i wsparcia młodym profesjonalistom, którzy mają potencjał, aby stać się zawodowymi sommelierami.
Cel? Kształcenie ekspertów
Tegoroczna edycja konkursu odbyła się pod patronatem Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. To największa w kraju organizacja skupiająca podmioty branży winiarskiej. W tej chwili Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa liczy 15 firm członkowskich. To czołowi producenci, importerzy oraz dystrybutorzy win, miodów pitnych oraz napojów winiarskich.
Warto wspomnieć, że chociaż polska edycja konkursu odbywa się dopiero po raz drugi, mamy już na koncie dwa znakomite zwycięstwa na szczeblu międzynarodowym.
W 2017 roku w tych właśnie mistrzostwach zwyciężył Polak - Piotr Pietras MS (co prawda reprezentował Wielką Brytanię, bo o barwach, pod którymi się występuje decyduje miejsce zatrudnienia, a nie obywatelstwo), a rok temu – Łukasz Górski. Czy dołączy do nich Michał Flis? To okaże się już 16 października br. Wtedy to w Lizbonie odbędzie się światowy finał konkursu.
foto: mat. prasowe Polska Rada Winiarstwa