Wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez Sodexo i Antal rzuciły światło na nawyki żywieniowe Polaków w miejscu pracy. Nie jest dobrze. Niemal co dziesiąty pracownik w ciągu dnia pracy w ogóle nie je. Z kolei w przypadku prawie co drugiego czas na posiłek nie jest uwzględniany w godzinach pracy.
Badanie przeprowadzono na próbie 1 044 respondentów za pomocą metody CAWI. Jego wyniki zaskakują. Niemal co drugi pracownik uważa, że główną przyczyną niezdrowej diety jest stres, a 49% badanych zaspokaja głód w pracy niezdrowymi przekąskami. To jednak nie koniec.
Jak pokazują wyniki, ponad połowa pracowników spędza na spożywaniu posiłków nie więcej niż 15 minut. Z kolei 41% wskazało na przedział od 16 minut do 30 minut. Do tego wszystkiego, 5% przyznało, że nie odchodzi nawet od biurka na czas jedzenia. Niektórzy z kolei po prostu rezygnują z jedzenia. Dotyczy to 13% pracowników fizycznych i 5% pracowników umysłowych, którzy nie spożywają żadnego posiłku w czasie pracy.
Zdaniem autorów badania do zmiany tych nawyków przyczynić mogłyby się restauracje pracownicze, z których korzystać ma już 29% pracowników fizycznych i 6% pracowników umysłowych.
foto: stockadobe(WavebreakMediaMicro)