Polacy jedli go jeszcze za czasów PRL-u. Kultowy serek z krówką ma już 50 lat

Polacy jedli go jeszcze za czasów PRL-u. Kultowy serek z krówką ma już 50 lat

Przez pół wieku na świecie zmieniło się dosłownie wszystko. Wszystko, z wyjątkiem… serka z krówką marki Rolmlecz, którego smak i idealną konsystencję przez ostatnie 50 lat poznało już kilka pokoleń konsumentów. Z okazji okrągłego jubileuszu tego kultowego produktu Mlekpol w najnowszej kampanii marketingowej zachęca wszystkich do wspólnego świętowania. 

Serek z krówką Rolmlecz wkracza na ekrany

Serek z krówką pod marką Rolmlecz gości w polskich domach od 1974 roku, a jego jakość docenia już trzecie pokolenie kupujących. Na przestrzeni dziesięcioleci serek dostępny był w różnych opakowaniach i wariantach smakowych, ale niezmienna pozostała zarówno jego receptura, jak i unikatowa technologia produkcji.

Mlekpol zadbał, by odpowiednio uhonorować swego jubilata, dlatego okrągłym urodzinom serka z krówką przez cały rok towarzyszyć będzie szeroko zasięgowa kampania promocyjna. Od maja rusza nowa odsłona kampanii wizerunkowej "Z sercem do serka". W telewizji obejrzeć można spot z udziałem Mleczarzy, którzy mają wielkie serce do serka. Zadebiutuje także urodzinowa wersja krówki, którą zobaczymy zarówno na opakowaniach produktów, jak i w Internecie. 

Oprócz tego w tym roku marka mocniej zaznaczy swoją obecność na TikToku oraz pojawi się na Instagramie. Poprzez kreatywne filmy i animacje zestawiające teraźniejszość z przeszłością chcemy dotrzeć z przekazem do młodego pokolenia konsumentów, obecnego na tych platformach społecznościowych.

Dorota Grabowska, kierownik działu marketingu SM Mlekpol

Serek z krówką Rolmlecz – smaki 2024

Aktualnie serek z krówką Rolmlecz dostępny jest w sześciu smakach:

  • naturalnym,
  • waniliowym,
  • waniliowym z laską wanilii,
  • truskawkowym,
  • czekoladowym,
  • stracciatella (od stycznia 2024).

Serek Rolmlecz kupić można w opakowaniach 150 g, 200 g lub 4 x 150 g.

Jak powstaje serek Romlecz? Składniki

Produkt powstaje ze śmietanki, mleka i odpowiednio dobranych kultur bakterii mlekowych. Wysoka jakość surowca, w połączeniu ze sprawdzoną technologią produkcji, sprawia, że serek homogenizowany Rolmlecz charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz czystą etykietą. Między innymi ze względu na ten fakt jego waniliowy wariant został uhonorowany certyfikatem Jakość Tradycja, przyznawanym produktom w 100% polskim, powstającym według tradycyjnych receptur i cieszącym się wieloletnim, niezachwianym zaufaniem konsumentów. 

Serek z krówką ma na swoim koncie także szereg innych nagród i wyróżnień, m.in.  w konkursach: Lider Forum Produkty (w kategorii „Tradycyjny wizerunek”), Dobry Produkt, Smakuje Dzieciom czy Good Cheese. Można go także oglądać w popularnym programie kulinarnym stacji TVN – „Doradca Smaku”. 

Pomnik serka z krówką Rolmlecz

To również jedyny serek homogenizowany w kraju, który doczekał się własnego pomnika – od 2018 roku znajdującego się w centrum Radomia. W ten sposób doceniono produkt, który na stałe wpisał się w historię miasta i stał się jego znakiem rozpoznawczym.


foto: mat. partnera