HoReCa zadłużona na ponad 350 mln. Co ósma restauracja wpisana do KRD

HoReCa zadłużona na ponad 350 mln. Co ósma restauracja wpisana do KRD

Sektor HoReCa w dalszym ciągu nie odbudował się po gigantycznych stratach spowodowanych pandemią. Po 2021 roku z branży odeszło 200 tysięcy osób, wartość rynku spadła wtedy o 30%. Obecnie zadłużenie branży sięga już 352 mln zł. Zdecydowana większość przypada na gastronomię.

Sytuacji sektora HoReCa przyjrzeli się eksperci z Krajoweo Rejestru Dlugów. Według ich danych za 84% zadłużenia całej branży odpowiada gastronomia, w tym restauracje, kawiarnie, puby, firmy cateringowego etc. Resztę, czyli 16%, stanowią długi obiektów noclegowych. Średnie zadłużenie jednej firmy wynosi 26 tys. zł.

Restauracje w najtrudniejszej sytuacji

Większa część długów branży HoReCa – 295 mln zł – przypada na firmy prowadzące działalność związaną z wyżywieniem. Według danych wywiadowni Dun & Bradstreet Poland na polskim rynku może działać 93,4 tys. punktów gastronomicznych. Z 13,6 tys. dłużników HoReCa, 11,9 tys. stanowią właśnie takie placówki. Oznacza to, że co 8. restauracja jest wpisana do KRD.

Nieco lepiej wygląda sytuacja w firmach prowadzących działalność związaną z zakwaterowaniem. Zadłużonych hoteli i miejsc noclegowych jest w rejestrze 1733. Ich łączny dług wynosi 57,3 mln zł.

10% firm o niskim poziomie wiarygodności

Sytuacja w branży HoReCa jest pokłosiem olbrzymich wyzwań, z jakimi przyszło się mierzyć sektorowi w okresie pandemii. Eksperci i KRD zalecają kontrahentom przedsiębiorców z tej branży ostrożność w wystawianiu faktur z odroczonym terminem płatności.

Z naszej Analizy wiarygodności płatniczej, której poddaliśmy wszystkie firmy działające w tej branży, wynika że tylko ok. 80 procent można traktować jako wiarygodne. Do reszty należy podchodzić z rezerwą, a 10 procent to firmy o tak niskim poziomie wiarygodności, że wystawianie im faktur z odroczonym terminem płatności jest obarczone bardzo dużym ryzykiem

Adam Łącki, prezes Zarządu Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej

Rekomendowany limit kupiecki – HoReCa

Na podstawie Analizy wiarygodności płatniczej Krajowy Rejestr Długów szacuje wysokość limitu kupieckiego, czyli rekomendowanej wartości sprzedaży z odroczonym terminem płatności dla przedsiębiorstw z danej branży. Gorszą kondycję gastronomii widać także w tym wskaźniku.

O ile dla jednoosobowych działalności gospodarczych rekomendowany limit kupiecki w przypadku gastronomii wynosi niespełna 17 tys. zł, to w przypadku zakwaterowania już 18,2 tys. zł. Znacznie większą różnicę widać w przypadku spółek prawa handlowego – odpowiednio 89,6 tys. zł i 165,4 tys. zł.

Restauracja z Wrocławia rekordzistą zadłużenia

Rekordzistką w zadłużeniu jest jednak restauracja z Wrocławia, winna ponad 4,2 mln zł wobec energetyki, branży spożywczej i firmy leasingowej. Najwyższe pojedyncze zobowiązanie – 2,5 mln zł – należy do firmy z województwa łódzkiego.

Z kolei pewne przedsiębiorstwo z województwa lubelskiego ma na koncie rekordową liczbę 641 przeterminowanych zobowiązań finansowych na łączną kwotę ponad 341 tys. zł. Grono rekordzistów zamyka multidłużnik województwa świętokrzyskiego z największą w branży liczbą wierzycieli – 19 – którym winien jest łącznie 357 tys. zł.


foto: stockadobe(U2M Brand)

Reklama