Eurostat podał najnowsze dane dotyczące cen mięsa w krajach Unii Europejskiej. Okazuje się, że te były w lutym 2024 roku wyższe średnio o 3,3% w porównaniu do lutego 2023 roku. Największy skok zanotowano w przypadku cen wieprzowiny, najmniejszy zaś dotknął drobiu, którego ceny spadły. To, o ile więcej lub mniej płacimy obecnie za mięso znacznie różni się jednak w zależności od kraju.
Ceny mięsa w UE: od przekraczającej 7% podwyżki do ponad 5% spadków
W lutym 2024 roku większość krajów UE odnotowała wzrost cen mięsa w porównaniu z lutym 2023 roku. Najwyższy wzrost odnotowano w Bułgarii, gdzie ceny mięsa podskoczyły na przestrzeni roku o 8,2%. Drugie miejsce w rankingu drożyzny w tej kategorii zajmuje Rumunia ze wzrostem na poziomie 7,7%, a trzecie – Chorwacja (+7,1%).
Luty był miesiącem, w którym w trzech krajach odnotowano spadek cen mięsa. Czesi płacili w tym czasie o 5,1% mniej niż w lutym 2023 roku, Finowie – o 2,2% mniej, a Duńczycy – o 0,6% mniej.
Najmocniej drożeje wieprzowina
Zgodnie z lutowymi danymi Eurostat, największy wzrost ceny zanotowała w ostatnim okresie wieprzowina. Średnia podwyżka wyniosła w jej przypadku w krajach UE 5,7% rok do roku. Mięso jagnięce i pochodzące z kóź podrożało o 4,5%, a wołowina i cielęcina – o 3,0%.
Jedynym rodzajem mięsa spośród tych analizowanych przez Eurostat, który zanotował podczas analizowanego okresu 12 miesięcy spadek ceny był drób, który potaniał o 1,6%.
W ciągu ostatnich 3 lat roczna stopa inflacji w przypadku mięsa była najwyższa w okresie od kwietnia 2022 roku do marca 2023 roku, a roczna stopa zmian przekraczała 10%. Najwyższy wskaźnik odnotowano w lutym 2023 roku, kiedy cena była o 17,3% wyższa niż w lutym 2022 roku.
foto: stockadobe(javiindy)