Charakterystyczny włoski smak na wyciągnięcie ręki. Poznajcie Pesto alla Genovese

Charakterystyczny włoski smak na wyciągnięcie ręki. Poznajcie Pesto alla Genovese

Polacy od lat doceniają włoską kuchnię. Nie powinno zatem dziwić, że to właśnie potrawy pochodzące z tego regionu znajdują się wśród najpopularniejszych w naszym kraju. Poza niepowtarzalnym smakiem bazującym na prostych składnikach, włoska kuchnia wyróżnia się wyjątkową łatwością w przygotowaniu. Prostotę tę zawdzięcza przede wszystkim umiłowaniu Włochów do tradycyjnego i domowego jedzenia. Spójrzmy na jeden z najbardziej charakterystycznych przykładów – włoski sos pesto.

Pesto – skąd pochodzi ten charakterystyczny sos?

Pesto to łączący w sobie bogactwo tradycyjnych włoskich smaków sos, który powstaje na bazie specjalnie wyselekcjonowanej, świeżej bazylii. Choć znajdziemy w nim także dodatek orzechów nerkowca i serów, jego sercem pozostaje właśnie to aromatyczne zioło. Aby jednak poznać prawdziwą recepturę tego najbardziej charakterystycznego włoskiego sosu, musimy przenieść się do Ligurii, gdzie rozpoczyna się jego historia.

Smak znanego dziś na całym świecie Pesto alla Genovese wywodzi się ze stolicy regionu Liguria, czyli Genui, i sięga kilkuset lat wstecz. Obecnie trudno jest znaleźć sos o prostszym składzie. Pesto alla Genovese bazuje bowiem na zaledwie pięciu składnikach: bazylii, orzechach, soli, oliwy i serze Parmigiano Reggiano.

Swoim niezwykłym aromatem i smakiem, sos pesto nie tylko zadowoli nawet najbardziej wybredny gust, ale także – za sprawą swojej uniwersalności – sprawdzi się w niemal nieograniczonej ilości potraw. Sprawdźmy jedną z nich – czyli spaghetti z Pesto Genovese.

Przepis z pesto: Spaghetti z Pesto Genovese, orzeszkami piniowymi i świeżą bazylią

Obok gnocchi i pieczywa, makaron stanowi jeden z najpopularniejszych dodatków do pesto. Jak przygotować pyszne Spaghetti z Pesto Genovese, orzeszkami piniowymi i świeżą bazylią? Ten sprawdzony przepis obejmuje zaledwie kilka kroków.

Składniki (dla 4 osób):

  1. 350 g Barilla Spaghetti n. 5
  2. 180 g Barilla Pesto Genovese
  3. 40 g orzeszków piniowych
  4. Świeże liście bazylii

Przygotowanie Spaghetti z Pesto Genovese:

  1. W dużym garnku zagotuj sporą ilość wody. Gdy zacznie wrzeć – dodaj sól (około 7 g na litr). Gotuj makaron zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.
  2. W międzyczasie na patelni o nieprzywierającej powierzchni, delikatnie upraż orzeszki.
  3. Do dużej miski przełóż Pesto Barilla Genovese, dodaj kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Ostrożnie odsącz makaron, przełóż do miski i wymieszaj z Pesto Barilla Genovese.
  5. Podawaj na osobnych talerzach, przystrojone orzeszkami i świeżymi liśćmi bazylii.

Smacznego!


foto: mat. partnera

Reklama