Pasztet drobiowy na Wielkanoc. Ten nieoczywisty składnik podbija smak

Pasztet drobiowy na Wielkanoc. Ten nieoczywisty składnik podbija smak

Pasztet to ważny element wielkanocnego stołu. Przy okazji świętowania przy stole doskonale komponuje się jako przekąska z chlebem lub samodzielnie. Jak przygotować pasztet drobiowy na święta? Jakie składniki są potrzebne? Poniższy przepis na pasztet może wydawać się nieoczywisty - dodaliśmy do niego coś specjalnego. Dzięki temu trafi na języki wszystkich gości - dosłownie i w przenośni. Sprawdź ten prosty przepis na pasztet!

Pasztet drobiowy z galaretką z dżemu z czerwonej porzeczki - składniki

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania smacznego pasztetu? Na liście składników, poza typowymi produktami jak bulion czy wątróbki, znajdziemy także coś nieoczywistego. Chodzi o dżem i rzeżuchę. To połączenie zaskoczy podniebienia gości.

Lista składników: 

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 600 g wątróbek kurzych
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 1 cebula
  • 1 gruszka
  • 3 ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
  • trochę suszonego tymianku
  • trochę świeżo mielonego pieprzu
  • 200 ml dżemu z czerwonej porzeczki Herbapol
  • trochę rzeżuchy

Jak zrobić pasztet drobiowy? 

Aby przygotować na Wielkanoc pyszny pasztet drobiowy, musimy dzień wcześniej przygotować mięso. Powinno ono przez całą noc leżeć w lodówce. Warto zatem przygotować wszystkie składniki wcześniej. Przepis na pasztet obejmuje kilka kroków:

1. Wątróbki zalać mlekiem i wstawić na noc do lodówki. W garnku lub na większej patelni roztopić 2 łyżki masła. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz tymianek. Smażyć przez około 5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, a następnie podsmażyć wszystko jeszcze przez około 3 minuty.

2. Podsmażone składniki odsunąć na bok patelni, dodać wątróbkę. Zwiększyć ogień i smażyć przez około 3 minuty. Wymieszać wszystkie składniki na patelni oraz wlać bulion warzywny. Smażyć około 2 minuty i zdjąć z ognia.

3. Zawartość patelni zmiksować na gładki mus z pozostałym masłem. Masę przelać do naczynia, w którym zajmie mniej więcej 3/4 wysokości i odstawić do lodówki.

4. Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody. Dżem przełożyć do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu, po chwili dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać bardzo dokładnie do rozpuszczenia żelatyny, ale nie dopuścić do zagotowania. Równą warstwę ostudzonej galaretki rozprowadzić na schłodzonym pasztecie i udekorować świeżą rzeżuchą.


foto: mat. prasowe

Reklama