Indeks cen żywności FAO zatrzymał się w lutym 2024 roku na poziomie 17,3 pkt, co oznacza spadek o 0,7% w stosunku do skorygowanego poziomu ze stycznia. W zestawieniu z analogicznym okresem 2023 roku wskaźnik był już niższy o 10,5%. Za ogólny spadek cen w lutym odpowiadają przede wszystkim ceny zbóż. Wraz z olejami roślinnymi zrównoważyły one wzrosty obserwowane w przypadku cen cukru, mięsa i produktów mlecznych.
Ceny żywności na świecie. Odczyt FAO za luty 2024
Wskaźnik obrazujący światowe ceny zbóż był w lutym 2024 roku niższy o 5,0% w porównaniu ze styczniem br. i aż o 22,4% w zestawieniu rocznym. Najbardziej spadły ceny eksportu kukurydzy – na tym rynku ciążyły oczekiwania na duże zbiory w Argentynie i Brazylii, a także konkurencyjne ceny oferowane przez Ukrainę chcącą skorzystać z płynnego funkcjonowania morskiego szlaku handlowego.
Oleje roślinne również zanotowały spadek. Indeks cen w tym przypadku był o 1,3% niższy niż miesiąc wcześniej i 11% niższy niż rok wcześniej. "Spadek wynikał głównie z niższych światowych cen olejów sojowego, słonecznikowego i rzepakowego, co z nadwyżką zrównoważyło nieznacznie wyższe notowania oleju palmowego" – podaje FAO.
Trzy segmenty zanotowały wzrost
W tym czasie wzrosty w perpektywie miesiąca zanotowały trzy pozostałe kategorie, które cyklicznie monitoruje FAO. Mowa o indeksie cen przetworów mlecznych (wzrost o 1,1% w porównaniu do stycznia 2024), indeksie cen mięsa (wzrost o 1,8%) oraz indeksie cen cukru (wzrost o 3,2%). Spośród nich tylko cukier charakteryzował się wyższym odczytem niż przed rokiem.
foto: mat. redakcji