Powierzchnia upraw ekologicznych w Unii Europejskiej do 2030 roku ma wzrosnąć do 25%. Tymczasem w Polsce wynosi ona obecnie mniej niż 4% i – jak donosi Fundacja Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej – od kilku lat maleje. Eksperci z organizacji przyjrzeli się założeniom Komisji Europejskiej. Czy Polska ma szansę, aby je spełnić?
Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej a sytuacja Polska
W 2021 roku rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej obejmowało 15,9 mln hektarów gruntów rolnych, co stanowiło 9,9% całkowitej powierzchni użytków rolnych. Według danych Eurostatu w latach 2012-2021 r. udział użytków rolnych wykorzystywanych w rolnictwie ekologicznym wzrósł w UE o ponad 65% [Developments In Organic Farming, 2023].
Polska, obok Słowacji, zamiast wzrostu, odnotowała redukcję powierzchni upraw ekologicznych. Powierzchnia ta zmalała w naszym kraju o 16,2%. Na Słowacji natomiast powierzchnia upraw ekologicznych zmniejszyła o 1,1%. Wszystkie inne kraje UE odnotowały wzrosty.
UE wyznaczyła jasny cel
Rolnictwo przechodzi największe zmiany od wielu lat. Zgodnie z globalnymi trendami, coraz większą rolę zaczyna odgrywać rolnictwo ekologiczne, które ma stać się alternatywą dla rolnictwa konwencjonalnego.
Działaniom tym sprzyja Komisja Europejska, która w przyjętej w maju 2020 roku strategii "od pola do stołu", będącej elementem Europejskiego Zielonego Ładu, wyznaczyła cel - zwiększenie produkcji ekologicznej w UE do 25% powierzchni ogólnej upraw do końca 2030 roku. Zwiększenie produkcji żywności ekologicznej ma poprawić zrównoważony charakter żywności oraz ograniczyć stosowanie pestycydów i nawozów.
Rolnictwo ekologiczne w Polsce 2024
Obecnie w Polsce jedynie 3,74% powierzchni upraw przeznaczonych jest na rolnictwo ekologiczne - wynika z danych GUS [2021].
Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021–2030 zakłada się, że do końca obecnego dziesięciolecia poziom powierzchni rolnictwa ekologicznego wyniesie co najmniej 7% powierzchni użytków rolnych. Ten ambitny plan zakłada więc rolnictwo ekologiczne w naszym kraju na terenie ponad miliona hektarów.
W 2021 roku rolnictwo ekologiczne w Polsce zajmowało obszar 509 291 hektarów. W tym samym roku w naszym kraju znajdowało się 18 575 gospodarstw ekologicznych i 1022 przetwórni ekologicznych [NielsenIQ, Żywność ekologiczna w Polsce, raport 2021].
Względem 2013 roku to jednak o ponad 1/4 mniej gospodarstw ekologicznych - według danych GUS, dziesięć lat temu było ich w Polsce przeszło 26 tysięcy [Rolnictwo w 2021 r., 2022 r.]. Z raportu NielsenIQ wynika ponadto, że szacowana wartość rynku wyniosła w 2021 roku 1,36 mld zł, co stanowiło 0,5% wartości całego rynku spożywczego w naszym kraju.
Czy Polska spełni cele UE dotyczące rolnictwa ekologicznego?
Z obliczeń ekspertów Fundacji Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej wynika, że rocznie w naszym kraju powinno przybywać prawie 55 tysięcy hektarów upraw ekologicznych. Tymczasem łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła w 2022 roku jedynie o niecałe 5,2 tys. hektarów [Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce wg stanu na 31 grudnia 2022 r.].
"Żeby zrealizować cel, konieczne byłoby zwiększenie tempa rozwoju powierzchni upraw pod rolnictwo ekologiczne aż dziesięciokrotnie. Przy utrzymaniu obecnego tempa w kolejnych latach nie ma żadnych szans na zrealizowanie założonego celu miliona hektarów upraw ekologicznych w 2030 roku" - zauważają autorzy obliczeń.
Wydatki Polaków na żywność ekologiczną
Krzysztof Podhajski, prezes Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej zauważa duże wyzwania stojące zarówno przed producentami żywności ekologicznej, jak i instytucjami państwowymi. Ich celem miałoby być przekonanie Polaków do zakupu żywności produkowanej w zrównoważony sposób.
Według danych NielsenIQ, w 2021 roku statystyczny Polak wydał na żywność ekologiczną jedyne 36 zł (8 euro), przy czym średnia unijna wyniosła 76 euro [Żywność ekologiczna w Polsce, raport 2021. To właśnie w tym obszarze Podhajski upatruje najbardziej niepokojącego aspektu. "Ograniczenie dostępności, kwestie finansowe, a także brak dostatecznej edukacji na temat korzyści zdrowotnych i ekologicznych żywności ekologicznej mogą przyczyniać się do tak niskiego poziomu wydatków" - dodaje.
foto: stockadobe(Dusan Kostic)
Źródła danych: Eurostat, Developments In Organic Farming, 2023; Dane GUS, 2021; NielsenIQ, Żywność ekologiczna w Polsce, raport 2021; GUS, Rolnictwo w 2021 r., 2022; Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w Polsce wg stanu na 31 grudnia 2022 r.; Dane Eurostat, 2021