Czy ser jest zdrowy? Dietetyczka obala mity

Sery to jeden z niewielu pełnowartościowych produktów spożywczych, dostępnych w ofercie handlowej. Oprócz białka o wysokiej wartości odżywczej zawierają również tłuszcz mlekowy, komplet witamin, związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek producent serów żółtych SERENADA każdego dnia dostarcza na rynek wiele pełnowartościowych produktów dbając o zdrowie i codzienną dietę konsumentów w Polsce.

Historia produkcji sera sięga czasów starożytnych. Od tego czasu serowarstwo rozwija się do dnia dzisiejszego dostarczając ciągle nowych, smacznych i niepowtarzalnych serów, a konsumenci stają się coraz bardziej wymagający. 

Czy tłuszcz w serze jest zdrowy?

Rosnące wymagają z jednej strony wynikają z ogromnej troski o zdrowie i rosnącej świadomości społeczeństwa dotyczącej odżywiania. Z drugiej zaś coraz szersza oferta produktowa skłania do dokładniejszej analizy tego co kupujemy. A skoro możemy wybierać, to wybieramy produkt  „zdrowszy”, czyli ten o wysokich wartościach odżywczych.

Takim zdrowym i pełnowartościowym produktem bez wątpienia są sery żółte. Są to jednak produkty tłuste i dlatego czasem unikamy ich w swojej diecie. Czy nasze obawy są słuszne? Czy rzeczywiście tłuszcz jest tak bardzo niezdrowy, jak się powszechnie uważa? "Jest to chyba jeden z najczęściej powielanych mitów żywieniowych, bo ani ser żółty, ani sam tłuszcz, nie są nie zdrowe. Wręcz przeciwnie" – zwraca uwagę Justyna Markowska, dietetyk

Tłuszcz jest przede wszystkim nośnikiem smaku. Trzeba też pamiętać o tym, że witaminy A, D, E i K mogą zostać wchłonięte z przewodu pokarmowego tylko w obecności tłuszczu. Jeśli pigułkę z witaminą łykamy na czczo lub przed posiłkiem, w którym nie ma ani grama tłuszczu, to nie czerpiemy żadnej korzyści z suplementacji.

Tłuszcz zmniejsza indeks glikemiczny, co znaczy, że poziom glukozy we krwi nie szybuje tak, jak po zjedzeniu posiłku, który zawiera tylko węglowodany, czy węglowodany i białko.

Justyna Markowska, dietetyk

A to właśnie wahania poziomu glukozy we krwi są najczęstszą przyczyną niepowodzeń na dietach. Włosi, którzy są jednym z najszczuplejszych narodów w coraz bardziej otyłej Europie, zawsze posypują swoje węglowodanowe specjały, pokaźną porcją tłustego sera. Dzięki temu Włosi jedzą kaloryczny, sycący, ale nie powodujący nadmiernego wzrostu glukozy we krwi, posiłek. Być może właśnie w tym tkwi sekret ich diety.

Ser żółty – jakie ma witaminy i minerały?

Produkty mleczny, w tym również sery są podstawowym źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia(Ca) odpowiedzialnego nie tylko za budowę kości i zębów, ale również za codzienne prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Stosowanie diety bogatej w wapń buduje mocy kościec u dzieci oraz chroni przed osteoporozą w dorosłym życiu.

 Z wapniem nierozerwalnie wiąże się witamina K2, która jest odpowiedzialna za transport wapnia w organizmie człowieka. Dba ona o to, aby znalazł się on w odpowiednim miejscu czyli w kościach.

Sery żółte to również bogactwo magnezu (Mg), który podnosi odporność na stres oraz wpływa na poprawę pamięci i koncentracji. Ogranicza on bolesne skurcze mięśni oraz dba o prawidłową pracę serca.

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia mężczyźni powinni spożywać codziennie 400 mg magnezu, a kobiety 310 mg. Należy podkreślić, że w serze Salami  Serenada, jest aż 31 mg magnezu/ 100 g sera, co daje 3 mg w jednym plasterku.

Justyna Markowska, dietetyk

O wzmocnienie układu odpornościowego organizmu i jego walkę z bakteriami dba selen(Si). Poprawia o również nastrój oraz dba o prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.

Stosując w codziennej diecie sery żółte dbamy również o dostarczenie do organizmu witaminy A. Jest ona nazywana witaminą piękności, ponieważ dba o promienny wygląd skóry, a dodatkowo wzmacnia wzrok. Witamina A działa przeciwzapalnie i udowodniono, że chroni organizm przed uszkodzeniami DNA, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.

Warto podkreślić, że w 100 g sera żółtego Salami Serenada znajduje się 249 mcg witaminy A.  Oznacza to, że 4 plasterki sera Salami Serenada, dostarcza prawie 100 mcg retinolu, co realizuje aż 16% dziennego zapotrzebowania dla przeciętnej dorosłej kobiety. To naprawdę sporo.

Justyna Markowska, dietetyk

Ser żółty jest jednym z czterech żywieniowych źródeł witaminy D. Wyróżnia się na tle pozostałych produktów, ponieważ stanowi "żywieniowe 2 w 1".  Co to oznacza? "Jak wiadomo do wchłaniania witaminy D niezbędna jest frakcja tłuszczowa, a tej w serze żółtym nie brakuje. Poza tym sery są również źródłem wapnia - składnika, którego dostępność dla organizmu zwiększa witamina D. Zatem włączając do diety ser żółty otrzymujemy lepszą wchłanialność witaminy D i wapnia jednocześnie" – podkreśla dietetyk Justyna Markowska.


foto: mat. prasowe

Reklama