W ramach trwającej odsłony kampanii "Dzielimy się tym, co dobre", Hochland Polska zawitał już do dwóch wybranych placówek współpracujących z Programem Pajacyk zlokalizowanych w różnych częściach Polski. Po spotkaniu w Ćmielowie przyszedł czas na odwiedziny Mazur, a dokładnie uczniów Szkoły Podstawowej nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Piszu.
Dwutorowe działania Hochland Polska
Współpraca Hochland Polska z Polską Akcją Humanitarną skupia się nie tylko na pomocy finansowej, ale również na walorze edukacyjnym prowadzonych działań. Dlatego firma, w ramach wsparcia Programu Pajacyk, zarówno funduje ciepłe posiłki dla najbardziej potrzebujących dzieci – 150 tysięcy w trzy lata – jak i organizuje atrakcje, np. w postaci warsztatów kulinarnych.
Spotkania prowadzi szefowa kuchni Agata Gwiazdowska, która od lat zajmuje się edukacją kulinarną, tworząc catering dla dzieci oraz prowadząc dla nich program w TV. Po odwiedzinach Ćmielowa w woj. świętokrzyskim, ekipa Hochland dotarła do położonego na Mazurach Pisza.
Dzielimy się tym, co dobre w Piszu
Podczas odwiedzin w Piszu Agata Gwiazdowska spotkała się z uczniami szkoły podstawowej, którzy powitali ją ubrani w przekazane wcześniej przez Hochland firmowe fartuszki. Następnie z szerokimi uśmiechami i radością zabrali się do wspólnego gotowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Zaproponowane przez Agatę dania okazały się strzałem w dziesiątkę – smakowały wszystkim dzieciom i były proste do wykonania. Wśród składników potraw nie zabrakło serów Hochland, a także produktów z lokalnej pasieki, które prowadząca przywiozła ze sobą na spotkanie. Dzięki temu dzieciaki miały okazję odkryć różne smaki miodów i wykorzystać je przygotowując przekąski, na jakie zaprosiły potem koleżanki i kolegów.
Uczniowie dowiedzieli się też, jak skomponować posiłek, by zawierał odpowiednie proporcje składników odżywczych zgodnie z piramidą odżywiania. Ale to nie był koniec atrakcji!
foto: mat. prasowe