Wśród konsumentów od lat pokutują pewne mity dotyczące wina – wiele z nich dotyczy przechowywania tego trunku. Ile wino może stać po otwarciu? Czy otwarte wino trzeba trzymać w lodówce? Jak poznać, że wino jest dobre do spożycia? O tym, co Polacy powinni wiedzieć na temat podawania i przechowywania wina rozmawiamy z Dorotą Wisłą, Key Account Managerką w firmie TiM S.A.
Jak przechowywać wino w domu?
Sposób, w jaki przechowujemy wino w naszym domu wpływa na jego trwałość, a co za tym idzie – wydłuża bądź skraca czas, w którym możemy cieszyć się jego walorami. Ten różni się jednak w zależności od tego, czy mówimy o otwartej, czy też zamkniętej butelce. Na początku przyjrzyjmy się tej drugiej sytuacji.
Pierwszą kluczową kwestią jeśli chodzi o przechowywanie zamkniętej butelki wina jest miejsce. Jak wyjaśnia Dorota Wisła z TiM S.A., ważne, aby była ona przechowywana zdala od źródeł ciepła.
Warto przy tym pamiętać, że wino jest trunkiem, który nie lubi skrajności. Tak samo, jak olbrzymim błędem jest przechowywanie go przy źródle ciepła, tak też nie możemy chować wina do zamrażalnika. "Jest to dla tego trunku zbyt duży szok" – zaznacza ekspertka.
Jak przechowywać zamknięte wino?
Jeśli znaleźliśmy już w naszym mieszkaniu miejsce oddalone od źródła ciepła, w którym chcemy przechowywać nasze wino, warto upewnić, ze spełnia ono jeszcze dwa kluczowe kryteria.
Po pierwsze, butelka wina nie powinna być trzymana w nasłonecznionych miejscach. "Wino lubi ciemność i wilgoć" – wyjaśnia eksperta. Po drugie, jak wyjaśnia Dorota Wisła, pozycja, w której trzymamy zamkniętą butelkę z winem powinna być pozioma, ponieważ wino lubi przede wszystkim leżeć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo:
Podsumowując, jeżeli chcemy przechowywać wino dłużej, to musi ono pozostać w pozycji leżącej, w ciemności i w chłodzie. Idealnie byłoby trzymać butelki z winem w dedykowanej do tego celu lodówce lub piwnicy. Jak jednak zaznacza Dorota Wisła, sprawdzi się także zwykła lodówka.
Otwarte wino – jak przechowywać?
Większość dostępnych na rynku win jest zamknięta w butelce korkiem, który po otwarciu korkociągiem niekoniecznie sprawdzi się do ponownego zamknięcia. Nic więc dziwnego, że w głowach konsumentów rodzi się wiele pytań dotyczących tego, ile może stać otwarte wino, a także jak przechowywać otwarte wino.
Sprawdzonym rozwiązaniem sytuacji, w której nie wypijemy całego wina może okazać się korek próżniowy i pompka. Otwarte wino można wtedy trzymać w lodówce w pozycji stojącej bądź leżącej – w zależności od tego, ile nam tego wina zostało – nawet tydzień lub dłużej – wyjaśnia Dorota Wisła. "Kluczowe jest w tym przypadku to, aby nie było dopływu tlenu do wina" – podkreśla ekspertka.
foto: Dorota Wisła, Key Account Manager w TiM S.A. (mat. redakcji wiadomoscispozywcze.pl)