The Cultivated B (TCB), niemiecka firma specjalizująca się w produkcji mięsa hodowlanego, rozpoczęła rozmowy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w celu rozpoczęcia procesu zatwierdzania nowego produktu – kiełbasy pochodzącej z mięsa hodowanego w laboratorium.
Jeśli proces zakończy się sukcesem, TCB stanie się pierwszą firmą biotechnologiczną na świecie, która uzyska certyfikat EFSA dla mięsa hodowlanego, co otworzy nową erę w produkcji mięsa na skalę przemysłową.
Mięso komórkowe już wkrótce w UE?
Proces certyfikacji przez EFSA to bardzo rygorystyczna ocena bezpieczeństwa żywności i wartości odżywczej nowego produktu. Oznacza to zatem, że może ciągnąć się latami. Mimo tego, jest to ważny krok w kierunku upowszechnienia tego innowacyjnego rozwiązania.
Wczesne zaangażowanie TCB w ten proces ma stanowić inspirację dla całej branży, zachęcając tym samym do dążenia do produkcji mięsa hodowlanego na skalę przemysłową przy jednoczesnym zachowaniu zasad zrównoważonego rozwoju. "Udostępnienie mięsa hodowlanego w Europie, gdzie narodziła się ta żywność, oznaczałoby zmianę paradygmatu w tym sektorze" – przyznał Seth Roberts, menedżer ds. polityki w Good Food Institute Europe.
Kiełbasa z probówki
Produkt, dla którego TCB ubiega się o certyfikat EFSA, to kiełbasa na bazie komórek, przypominająca tradycyjne kiełbaski stosowane do hot dogów. Jak wyjaśnia producent, jest to hybrydowy produkt wędliniarski, w którego skład wchodzą wegańskie składniki, w tym znaczne ilości mięsa hodowlanego.
Kiełbasa na bazie komórek od TBC powstała we współpracy firmy z siostrzaną spółką, The Family Butchers. Misją firmy jest zapewnienie powszechnej dostępności mięsa hodowlanego spełniającego najwyższe standardy bezpieczeństwa żywności. Współpraca z EFSA ma być pierwszym krokiem w kierunku spełnienia tego celu.
foto: mat. prasowe (TBC)