MEATing2023: Zrównoważony rozwój branży mięsnej na pierwszym planie

MEATing2023: Zrównoważony rozwój branży mięsnej na pierwszym planie

Branża mięsna stoi przed ważnym wyzwaniem związanym z zrównoważonym rozwojem, które wynika z wprowadzenia unijnej dyrektywy dotyczącej sprawozdawczości przedsiębiorstw w obszarze zrównoważonego rozwoju (CSRD). Temat ten był jednym z głównych punktów dyskusji podczas ostatniego Kongresu technologów, działów rozwoju i jakości branży mięsnej "MEATing2023", który odbył się niedawno w Ożarowie Mazowieckim.

Dolina Dobra o budowaniu strategii zgodnej ze zrównoważonym rozwojem

Podczas tego wydarzenia, firma Dolina Dobra, wraz ze swoim partnerem 24/7Communication, miała okazję podzielić się swoim doświadczeniem w budowaniu strategii i prowadzeniu działań związanych z zrównoważonym rozwojem.

Debata ekspertów, w której udział wzięli przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Instytutu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Głównego Inspektoratu Weterynarii, skupiała się na tematyce zrównoważonej produkcji mięsa – od pola do stołu.

ESG jako kluczowy czynnik sukcesu

Wzrost świadomości dotyczącej konieczności prowadzenia biznesu w sposób zrównoważony staje się coraz bardziej widoczny w różnych branżach. Firmy zaczynają podejmować odpowiednie działania, a trend ten daje nadzieję na większą społeczną i ekologiczną odpowiedzialność. W przypadku branży mięsnej, firma Dolina Dobra i 24/7Communication wypracowują strategie zgodne z zasadami ESG (Environmental, Social, Governance) i konsekwentnie je realizują..

ESG, czyli inwestowanie z uwzględnieniem czynników środowiskowych, społecznych i zarządzania, staje się coraz ważniejsze na rynku. Firmy, które skutecznie wdrażają zasady zrównoważonego rozwoju, budują zaufanie klientów, inwestorów i społeczności lokalnych.


Foto: mat. prasowe

Reklama