FRoSTA z niemal 27% wzrostem wartości sprzedaży w Polsce. Marka chce rozwinąć ofertę wege

FRoSTA z niemal 27% wzrostem wartości sprzedaży w Polsce. Marka chce rozwinąć ofertę wege

Producent i dystrybutor mrożonek FRoSTA AG notuje imponujący wzrost sprzedaży na polskim rynku. Sprzedaż marki urosła w 2022 roku szybciej niż cały rynek mrożonek. Wartościowo odnotowano wzrost na poziomie 26,9%. Jednocześnie międzynarodowy producent zwiększył również wolumen sprzedaży, który w tym czasie był o 14,8% wyższy niż w 2021 roku.

Wyniki finansowe grupy FRoSTA

Skonsolidowane przychody FRoSTY AG wyniosły w 2022 roku 579 mln euro, wobec 527 mln euro w 2021 roku. Oznacza to 9,8% wzrost w stosunku rok do roku.

Oprócz przychodów ze sprzedaży produktów marki FRoSTA, na ten wynik składają się przychody pochodzące ze sprzedaży produktów dla gastronomii, który to rynek odradza się po kryzysie związanym z pandemią. Natomiast działalność FRoSTY AG na rzecz marek własnych i production partnering znacznie straciła na znaczeniu.

Roczny zysk netto FRoSTY AG spadł w 2022 r. do 24,3 mln euro w porównaniu z 28,6 mln euro w roku poprzednim, a jest to bezpośredni, opóźniony efekt wzrostu kosztów prawie wszystkich surowców oraz energii.

Kluczowe kategorie FRoSTY

FRoSTA AG zajmuje się produkcją i dystrybucją mrożonek. Na portfolio marki składają się m.in. warzywa, dania oraz produkty rybne. Produkcja skupia się na wyrobach pod marką FRoSTA, a także wyrobach mrożonych pod marki własne. 

W 2022 roku szczególnie silny wzrost FRoSTA w Polsce odnotowała w przypadku dwóch kategorii. Mowa o daniach gotowych, które osiągnęły 25% wzrost oraz produktach rybnych (+15%).

FRoSTA: W 2023 roku przychody wzrosną o 10-15%

Na rok 2023 FRoSTA przewiduje, że poziom kosztów i cen sprzedaży z ostatnich kilku miesięcy utrzyma się na wszystkich rynkach. Na tej podstawie, przy zrównoważonym rozwoju marki, FRoSTA AG zarząd spodziewa się wzrostu przychodów w wysokości od 10% do 15% i dochodów w wysokości od 3% do 5% przychodów.

W 2023 roku FRoSTA planuje poszerzyć swój asortyment o kolejne produkty wegetariańskie, zachęcona popularnością warzywnych burgerów i paluszków. Jak przyznaje dyrektor marketingu FRoSTY Aleksandra Wysocka, na polskim rynku wciąż jest mało produktów roślinnych z dobrym składem. Stąd decyzja marki o rozszerzeniu oferty dla wegan, wegetarian i fleksitarian.


Foto: Frosta Polska (facebook.com)

Reklama