Tenczynek otworzył Taproom pod Krakowem. Wartość inwestycji to ponad 3 mln zł

Tenczynek otworzył Taproom pod Krakowem. Wartość inwestycji to ponad 3 mln zł

Tenczynek właśnie otworzył Taproom. To wyjątkowe miejsce na gastronomicznej mapie Polski, które powstało dzięki zainwestowaniu ponad 3 milionów złotych, pochodzących między innymi ze środków społeczności crowdfundingowej. Gdzie znajduje się Taproom?

Taproom to kolejny projekt Tenczynka, który powstał dzięki środkom zebranym od inwestorów. Nowa inwestycja ma powierzchnię 360,78 mkw., z czego część restauracyjna zajmuje 114,92 mkw. Pozostała część to alembik, gdzie będą produkowane destylowane alkohole.

Bistro Pub Taproom Tenczynek pod Krakowem

Taproom Tenczynek powstał w małopolskim Browarze Tenczynek. To miejsce to miks gastronomii, historycznego otoczenia oraz wybitnych alkoholi. Centralnym punktem lokalu jest ceramiczna kolumna z 14 kranami, czyli tap, z którego każdy może samodzielnie nalać sobie dowolną ilość piwa, okowity lub wódki. Zanim zaczniesz się delektować smakiem alkoholu należy opłacić kartę magnetyczną, uruchamiającą urządzenie nalewające. Później degustujesz.

Niedaleko Krakowa ruszyła działalność w unikalnym miejscu na mapie gastronomicznej Małopolski – Bistro Pub Taproom Tenczynek w Browarze Tenczynek. Sięgająca XVI wieku tradycja Browaru Tenczynek zobowiązuje, dlatego połączyliśmy ze sobą koncept współczesnego bistro serwującego specjalne menu przygotowywane z wyłącznie lokalnych produktów i dobranych do poszczególnych dań alkoholi produkowanych w Tenczynku.

Janusz Palikot, pomysłodawca i kreator tenczyńskich alkoholi, prezes Tenczyńskiej Okovity i Manufaktury Piwa Wódki i Wina SA.

Bistro Pub Taproom w Browarze Tenczynek korzysta z lokalnych dostawców. "Ryby słodkowodne hoduje dla nas Dolina Będkowska i pstrągarnia Rózin Dubie. Wieprzowinę wiejską bierzemy od Józefa Matlęgi, a pieczywo kupujemy od rzemieślników z Krakowa. Lokalny dostawca warzyw jest najbliżej, jak się da – bo z Tenczynka" – mówi Palikot.

Foto: mat. prasowe

W pierwszy weekend po otwarciu Bistro Pubu Taproom odwiedziło łącznie ponad 350 osób, z czego 120 osób tylko w niedzielę.

Jacek Nowak szefem kuchni Taproom

Jacek Nowak, szef kuchni Taproomu Tenczynek gwarantuje najwyższą jakość serwowanych dań. Swoje ponad 18-letnie doświadczenie w gastronomii budował w Polsce i za granicą. Funkcję Sous Chef pełni Edyta Latocha, która przez 10 lat kształtowała swoje umiejętności w Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Za organizację wydarzeń i obsługę gości odpowiada Mateusz Sulik.

Nad działalnością miejsca czuwa Adrian Bęben, Executive Chef grupy Alembik Polska, nominowany przez przewodnik Gault&Millau do tytułu Szefa Jutra, a przez magazyn Vouge Polska typowany do Nazwiska Roku 2021. Obecnie ekspert w serii 50 food and future dla magazynu Food and Friends.

Menu Bistro Taproom Tenczynek

W karcie menu znajdziemy propozycje dla wegan oraz wielbicieli potraw mięsnych. Na początek Taproom Tenczynek proponuje, między innymi, kęsy w stylu ziemniaka Palikota. W przystawkach króluje kanapka z rybnym rillettes oraz tatar wołowy. W daniach głównych szef kuchni proponuje pstrąga z Gospodarstwa Lokalnego „Rózin” lub żebro wieprzowe z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Józefa Matlęgi. Hitem jest sernik Wyjebongo na deser.

Godziny otwarcia Taproom pod Krakowem

Godziny otwarcia Taproomu: od poniedziałku do niedzieli, od godziny 12:00 do 22:00. Rezerwacji biznesowych/okolicznościowych należy dokonywać najpóźniej 7 dni przed planowanym terminem.


Foto: mat. prasowe

Reklama