Spożycie ryb na świecie – jak wypada spożycie ryb w Polsce na tle świata?

Spożycie ryb na świecie – jak wypada spożycie ryb w Polsce na tle świata?

Spożycie ryb w Polsce znacznie różni się od tego na świecie. W przeliczeniu na osobę spożycie ryb na świecie przekracza 20 kilogramów. Statystyki z krajowego podwórka pokazują zgoła inny wynik. Jak kształtuje się obecnie spożycie ryb w Polsce? Jak wypadamy na tle przeciętnego konsumenta oraz Europejczyka? Ile ryb rocznie spożywają Polacy? Sprawdzamy, co na ten temat mówią najnowsze dane.

Spożycie ryb na świecie

Spożycie ryb na świecie rośnie z każdym rokiem. Zgodnie z danymi uwzględnionymi w raporcie FAO "The State of World Fisheries and Aquaculture 2024", spożycie ryb na osobę na świecie w 2021 roku wyniosło 20,6 kg (dane uwzględniają też owoce morze). Jeszcze rok wcześniej było to 20,2 kg na osobę, a sześć dekad temu (w 1961 roku) – 9,1 kg na osobę.

Jak informuje w raporcie FAO, w 2021 roku globalne spożycie produktów pochodzenia wodnego (z wyłączeniem jadalnych glonów) wyniosło sumarycznie około 162 milionów ton w ekwiwalencie masy żywej. Na tym oczywiście nie koniec. Zgodnie z prognozami, do 2032 roku globalne spożycie produktów wodnych ma wzrosną o kolejne 19 milionów ton. 

Największe spożycie ryb na świecie – kto spożywa najwięcej ryb?

Na to, kto spożywa najwięcej ryb na świecie możemy spojrzeć z kilku perspektyw. Gdy spojrzymy na konsumpcję ze względu na region na świecie wyróżnia się zdecydowany lider. W 2021 roku największe spożycie ryb odnotowano w Azji. Dane te dotyczą dokładnie produktów wodnych. W tym czasie Azja odpowiadała za 71% globalnego ich spożycia.

Pozostałe światowe regiony miały znacznie mniejszy udział w spożyciu ryb na świecie: Europa (10%), Afryka (8%), Ameryka Północna (5%), Ameryka Łacińska i Karaiby (4%) oraz Oceania (1%).

Gdy jednak przyjrzymy się bliżej temu, kto spożywa najwięcej ryb na świecie, okazuje się, że są to mieszkańcy Chin. Chiny odpowiadają za 36% globalnego spożycia ryb. Na przestrzeni sześciu dekad – od 1961 do 2021 roku – konsumpcja ryb w tym kraju wzrosła z 4,3 kg na osobę rocznie do 41,6 kg. 

Wśród największych konsumentów ryb znajduje się także Indonezja i Indie. Wspólnie z Chinami, kraje te odpowiadają za 51% światowego spożycia ryb na świecie w 2021 roku.

Spożycie ryb na osobę na świecie 

Spożycie ryb na osobę na świecie w 2021 roku wyniosła 20,6 kg rocznie. W poprzednim okresie wynosiło natomiast 20,2 kg per capita, co pokazuje, że systematycznie rośnie. Największe spożycie ryb na świecie

Spożycie ryb na osobę na świecie różni się w zależności w zależności od poziomu dochodów. Zgodnie z raportem FAO, konsumpcja produktów z tej kategorii rośnie wraz z dochodami. Podczas gdy w krajach o wysokich dochodach spożycie ryb na osobę wynosi średnio 26,7 kg rocznie, to w krajach o niskich dochodach sięga 5,3 kg rocznie. 

Spożycie ryb w Polsce

Pod względem spożycia per capita, ryby są jednym z najmniej popularnych produktów spożywczych spożywanych w Polsce. Przeciętny Polak spożywa zaledwie ok. 14 kg ryb rocznie, czyli znacznie mniej niż średnia światowa konsumpcja per capita wynosząca już ponad 20 kg. Co ciekawe, z danych wynika również, że spożycie ryb jest znacznie niższe na obszarach wiejskich niż w miastach.

Spożycie ryb w Polsce z roku na rok rośnie. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w tym roku wynosi 14 kg na mieszkańca. Najchętniej jemy śledzie, mintaje i makrele.

Ile ryb zjada statystyczny Polak?

Ile ryb zjada statystyczny Polak? Coraz więcej! W ostatnich kilku latach Polacy spożywają coraz więcej ryb i owoców morza. W 2017 było to 12,92 kg rocznie, z kolei w 2018 r. już 13,02 kg.

Kolejne lata to kolejne wzrosty: w 2019 r. wynik sięgnął 13,11 kg, a w 2020 r. już 13,33 kg. Obecnie jest to ok. 14 kg na osobę.

Rybołówstwo na świecie

Co godzinę z oceanów i mórz wyławia się niemal 10 tysięcy ton ryb. Ten imponujący wynik w skali rocznej wynosi 80-90 milionów ton. Jednak zasady połowów są mocno sankcjonowane.

Wszystko po to, by zachować naturalne środowisko i nie doprowadzić do wymarcia gatunków czy zaburzenia łańcucha pokarmowego morskich stworzeń. Stąd też niestety często połowy odbywają się w sposób nielegalny, zaburzający naturalny cykl życia ryb i innych wodnych organizmów.

Połowy ryb na świecie 

W Azji udział ryb hodowlanych w ogólnej produkcji ryb to aż 76,5%. W Europie jest to zaledwie 10%. Wśród największych dostawców ryb na świecie miano lidera przypada Chinom

Liderem połowów wśród europejskich państw jest Norwegia. Za nią plasuje się Islandia, a czołówkę zamyka Dania.

Rybołówstwo w Polsce

Mimo że Polska posiada zróżnicowany przemysł rybny i połów owoców morza, to nadal produkuje około 1,4 mln ton ryb rocznie. Jest to około jedna szósta ilości produkowanej w Danii. Nie mówiąc już o porównaniu do rybnego hegemona – Chin.

Podsumowanie

Trend spożycia ryb w Polsce zmierza w dobrym kierunku, jednak nadal daleko nam do globalnych wzorców. Trend wegetariański, a także rosnące ceny mięsa mogą pomóc w poprawie spożycia ryb w Polsce. A dobrym prognostykiem jest to, że z roku na rok polski wynik sukcesywnie rośnie.


Foto: StockAdobe(nikolaydonetsk)