Dynamika wzrostu cen żywności na światowych rynkach spada. Według najnowszych danych Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), indeks cen żywności wyniósł w styczniu 2023 roku 131,2 pkt., co oznacza spadek o 1,1 punktu, czyli o 0,8% względem grudnia 2022 roku.
Styczeń był już dziesiątym miesiącem z rzędu, w którym FAO odnotowało spadek indeksu cen żywności na światowych rynkach. W stosunku do szczytu drożyzny, który miał miejsce w marcu 2022 roku (indeks cen żywności wyniósł wtedy 159,7 pkt), obecna dynamika wzrostu cen spadła o niemal 18%. Które kategorie najbardziej wpłynęły na indeks FAO?
Światowe ceny żywności w 2023 roku
Na spadek indeksu cen żywności FAO w największym stopniu wpłynęły ceny olejów roślinnych, nabiału oraz cukru. W tym czasie ceny zbóż i mięsa pozostały na stabilnym, choć nadal wysokim, poziomie.
Indeks cen olejów roślinnych wyniósł w styczniu 2023 roku 140,4 pkt. Był on niższy o 4,2 pkt względem grudnia 2022 roku, co przekłada się na niemal 3% spadek. Odzwierciedla on niższe światowe ceny oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego.