Robert Makłowicz i Karol Okrasa przedstawili swoje pomysły na posiłek z wykorzystaniem jajek na kanale Kuchni Lidla.
Tym razem Karol Okrasa w Kuchni Lidla ugościł popularyzatora kuchni, dziennikarza kulinarnego i smakosza – Roberta Makłowicza. Oba autorytety kulinarne skupiły się na przygotowaniu najlepszego śniadania.
Robert Makłowicz w Kuchni Lidla
Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, czy składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère? Makłowicz i Okrasa w najnowszym odcinku skupili się na przygotowaniu najlepszego śniadania z wykorzystaniem jajek, czego efekty można zobaczyć już na kanale Kuchni Lidla.
Poza dwoma pysznymi przepisami, Robert Makłowicz zdradził nam również przepis na swoje ukochane "jajka w szklance". Panowie podzielili się również kilkoma wskazówkami.
Omlet w styli francuskim. Przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
- jajko - 4 szt.
- śmietana kwaśna - 1 łyżka
- masło - 4 łyżki
- pieczarka - 6 szt.
- szalotka - 1 szt.
- natka pietruszki - 1 gałązka
- ser gruyere - 20 g
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Szalotkę kroimy w kostkę, natkę pietruszki dość drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry.
KROK 2: PODSMAŻAMY NADZIENIE
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i pieczarki. Całość solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki się delikatnie zarumienią, a cebula zeszkli. Na koniec na patelnię wrzucamy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.
KROK 3: UBIJAMY JAJKA NA OMLET
Jajka i śmietanę umieszczamy w misce, delikatnie ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 4: SMAŻYMY OMLET
Na patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy, odsuwając jajka od brzegów patelni i przelewając surową masę na brzegi. Czynność powtarzamy, aż na wierzchu pozostanie niewiele surowych jajek, i wyłączamy ogień.
KROK 5: NADZIEWAMY I PODAJEMY OMLET
Na omlet wykładamy podsmażone składniki nadzienia i ścieramy ser. Omlet zsuwamy z patelni na talerz, składając go jednocześnie na pół.
Foto: mat. prasowe