Robert Makłowicz w Kuchni Lidla. Ugościł go Karol Okrasa

Robert Makłowicz w Kuchni Lidla. Ugościł go Karol Okrasa

​Robert Makłowicz i Karol Okrasa przedstawili swoje pomysły na posiłek z wykorzystaniem jajek na kanale Kuchni Lidla. 

Tym razem Karol Okrasa w Kuchni Lidla ugościł popularyzatora kuchni, dziennikarza kulinarnego i  smakosza – Roberta Makłowicza. Oba autorytety kulinarne skupiły się na przygotowaniu najlepszego śniadania.

Robert Makłowicz w Kuchni Lidla

Jajka w chmurkach, czyli puszyste białka z lejącym się żółtkiem i dodatkiem łososia gravlax, czy składany omlet w stylu francuskim z pieczarkami i aromatycznym serem gruyère? Makłowicz i Okrasa w najnowszym odcinku skupili się na przygotowaniu najlepszego śniadania z wykorzystaniem jajek, czego efekty można zobaczyć już na kanale Kuchni Lidla.

Poza dwoma pysznymi przepisami, Robert Makłowicz zdradził nam również przepis na swoje ukochane "jajka w szklance". Panowie podzielili się również kilkoma wskazówkami.

Omlet w styli francuskim. Przepis Roberta Makłowicza

Składniki:

  • jajko - 4 szt.
  • śmietana kwaśna - 1 łyżka
  • masło - 4 łyżki
  • pieczarka - 6 szt.
  • szalotka - 1 szt.
  • natka pietruszki - 1 gałązka
  • ser gruyere - 20 g

Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Szalotkę kroimy w kostkę, natkę pietruszki dość drobno siekamy, pieczarki kroimy w plastry.

KROK 2: PODSMAŻAMY NADZIENIE
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i pieczarki. Całość solimy do smaku i smażymy, aż pieczarki się delikatnie zarumienią, a cebula zeszkli. Na koniec na patelnię wrzucamy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy.

KROK 3: UBIJAMY JAJKA NA OMLET
Jajka i śmietanę umieszczamy w misce, delikatnie ubijamy i doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 4: SMAŻYMY OMLET
Na patelni roztapiamy pozostałe 2 łyżki masła i wylewamy masę jajeczną. Omlet smażymy, odsuwając jajka od brzegów patelni i przelewając surową masę na brzegi. Czynność powtarzamy, aż na wierzchu pozostanie niewiele surowych jajek, i wyłączamy ogień.

KROK 5: NADZIEWAMY I PODAJEMY OMLET
Na omlet wykładamy podsmażone składniki nadzienia i ścieramy ser. Omlet zsuwamy z patelni na talerz, składając go jednocześnie na pół.


Foto: mat. prasowe

Reklama