Kontrola przypraw, którą wykonała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych objęła przyprawy jednoskładnikowe, mieszanki przypraw oraz przyprawy do konkretnych potraw. Inspektorzy sprawdzili w sumie 67 sklepów i 41 producentów. Wyniki mogą zaskoczyć.
W ramach kontroli Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) spradza produkty spożywcze pod kątem cech organoleptycznych, parametrów fizykochemicznych oraz oznakowania. Co wykazała kontrola przypraw?
Kontrola jakości przypraw: Zaniżona waga przypraw i obecność obcych części roślin
W ramach kontroli pod kątem cech organoleptycznych, a więc tych obejmujących wygląd, smak, zapach czy konsystencję sprawdzono w sumie 8 partii, w których nie stwierdzono nieprawidłowości.
Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku parametrów fizykochemicznych. Badania laboratoryjne, którymi objęto w sumie 173 partie, wykazało nieprawidłowości w przypadku 7,5% badanych produktów. Wśród głównych zarzutów wobec kontrolowanych przypraw było m.in. zaniżenie masy. Jak wykazała kontrola nie potwierdzono także tożsamości gatunkowej majeranku i oregano (wykryto obecność obcych części roślin – głównie oliwki europejskiej).
Oznakowanie przypraw z dużymi problemami
Najczęściej Inspekcja stwierdzała nieprawidłowości w przypadku oznakowania produktów. Podczas kontroli tego aspektu sprawdzono w sumie 306 partii. Nieprawidłowości wykazano w przypadku 101 partii. Oznacza to, że co trzeci produkt był źle oznakowany, co mogło wprowadzać konsumentów w błąd. Jakie błędy na opakowaniach przypraw występowały najczęściej?
Wśród głównych nieprawidłowości IJHARS podaje m.in.:
- Brak uwzględnienia w nazwie zastosowanego procesu suszenia.
- Podanie dużą czcionką nazwy "oregano" (pod nią mniejszą czcionką określenia "mieszanka") i jego wizerunku dla mieszanki przypraw zawierającej 15% oregano.
- Sugerowanie szczególnych właściwości przez stosowanie deklaracji "bez substancji konserwujących", "100% naturalnie z natury", "produkt naturalny".
- Wskazanie niezgodnego z prawdą kraju pochodzenia.
- Podawanie niezgodnie z przepisami informacji m.in. o ilości nominalnej, dacie minimalnej trwałości (w tym stwierdzono produkty przeterminowane) i warunkach przechowywania.
- Brak obowiązkowych informacji dla przypraw oferowanych do sprzedaży luzem.
Foto: StockAdobe(Hero Images/Hero Images)