Mlekovita otworzyła nową fabrykę serów. Miesięcznie wyprodukuje 600 ton sera

Mlekovita otworzyła nową fabrykę serów. Miesięcznie wyprodukuje 600 ton sera

Zakład produkcyjny w Białej Podlaskiej to jeden z 22 tego typu podmiotów w portfelu Mlekovity. Producent właśnie sfinalizował i uroczyście otworzył nową inwestycję. W zakładzie uruchomiono fabrykę serów twardych dojrzewających, z której pochodzą już pierwsze nowości w linii Regionalne Rarytasy: ser Bialski z Doliny Krzny oraz ser Bialski z dziurami z Doliny Krzny.

Do nowej fabryki każdego dnia będzie trafiało 200 000 litrów mleka

Linia serowarska w Białej Podlaskiej pozwoli produkować minimum 600 ton sera miesięcznie. Aby uzyskać taką wielkość produkcji, niezbędne jest dostarczanie do zakładu 200 000 litrów mleka dziennie. Planuje się, że nad przebiegiem całego procesu produkcyjnego czuwać będzie około 50 wykwalifikowanych pracowników.

Sery z nowej linii produkcyjnej będą trafiać nie tylko na polskie stoły, ale i na rynki zagraniczne. Dzięki rozwijaniu możliwości produkcyjnych w naszych zakładach już teraz możemy co miesiąc dostarczać na rynek 8 tysięcy ton serów rożnego typu.

Dariusz Sapiński, prezes zarządu Grupy Mlekovita

Ekologiczna strona nowej inwestycji

Inwestycja nie tylko pozwala na wyprodukowanie najlepszych serów dojrzewających o zróżnicowanym bukiecie smakowo-zapachowym (typu szwajcarskiego, holenderskiego oraz szwajcarsko-holenderskiego), ale dzięki zastosowaniu najnowocześniejszego, innowacyjnego parku maszynowego realizuje przyjęte w firmie Mlekovita standardy najwyższej jakości oraz standardy dotyczące ochrony środowiska – produkcję przyjazną środowisku naturalnemu.

Istotny jest również aspekt środowiskowy, gdyż zastosowana w nowej fabryce technologia zakłada zmniejszenie do minimum zużycia czynników energetycznych oraz wody, potrzebnych do produkcji najwyższej jakości sera.

Dariusz Sapiński, prezes zarządu Grupy Mlekovita

Jednocześnie w zakładzie w Białej Podlaskiej kotłownia węglowa została zastąpiona nowoczesną kotłownią gazową, ograniczającą emisję CO2. To kolejny element prowadzonej przez Grupę Mlekovita racjonalnej gospodarki surowcami.

Wielki potencjał Mlekovity

Zakład w Białej Podlaskiej jest częścią największej grupy mleczarskiej w Europie Środkowo-Wschodniej. To jeden z 22 zakładów produkcyjnych skupionych pod szyldem Mlekovity – marki obchodzącej w 2022 r. jubileusz 30-lecia.

Każdego dnia w całej grupie łącznie przetwarzanych jest 8 milionów litrów najlepszego mleka dostarczanego przez 15 000 polskich rolników, a 5 000 wykwalifikowanych pracowników dba o najwyższą jakość produktów wytwarzanych na ponad 185 liniach produkcyjnych. Ponad 1555 mlecznych smakowitości znanych jest nie tylko w polskich domach, ale i w 167 krajach świata.


Foto: mat. prasowe

Reklama