Costa Coffee zachęca do odbierania fusów po kawie z kawiarni. To najnowsza akcja z Too Good To Go

Costa Coffee zachęca do odbierania fusów po kawie z kawiarni. To najnowsza akcja z Too Good To Go

Too Good To Go i sieć Costa Coffee, w ramach andrzejkowej kampanii "Nie wróż z fusów, uratuj je", zachęcają konsumentów do odbierania pozostałości po kawie z kawiarni i wykorzystania ich ponownie. Każdy, kto odbierze fusy, otrzyma zniżkę na zakup kawy z Costa Coffee. 

Fusy po kawie z Costa Coffee do odebrania w kawiarniach sieci

Kawa jest uwielbiana niemal na całym świecie. Posiada nie tylko bogactwo smaków i aromatów, lecz także szereg właściwości zdrowotnych. Często zapominamy, że pozostałości po kawie są równie wartościowe, a mimo to nazywamy je... odpadem.

Costa Coffee razem z Too Good To Go chcą pokazać konsumentom, że te "odpady" w powodzeniem używane są chociażby w przemyśle cukierniczym oraz kosmetycznym. W skali roku aż 145 tys. kg fusów – czyli wciąż przydatnego surowca – z kawiarni Costa Coffee może zostać wykorzystana ponownie. I to na wiele sposobów. Too Good To Go, aplikacja numer 1. do walki z marnowaniem jedzenia, zachęca użytkowników, by wydłużyli cykl życia ziaren kawowca.

Marnowanie jedzenia to duży problem, z którym mierzymy się każdego dnia. Dzięki małym krokom i wprowadzaniu prostych nawyków możemy przyczynić się do zmian, które z czasem będą miały globalny wpływ na środowisko. Poprzez akcję "Nie wróż z fusów, uratuj je", we współpracy z Too Good To Go, chcemy pokazać, że pozostałości po kawie wcale nie muszą być wyrzucane do kosza. Możemy przekształcić je w cenne zasoby i jednocześnie żyć ekologicznie i oszczędnie.

Marta Stawiszyńska, Marketing Activation Manager.

Jak można wykorzystać fusy po kawie?

Fusy, które pozostaną po ulubionej kawie można wykorzystać w domu. To doskonała alternatywa dla środków czyszczących. Zawinięcie fusów do kawy w gazę stworzy nam gąbkę do zmywania, dzięki której łatwiej usuniemy zaschnięty tłuszcz z garnków i naczyń. Wszyscy, którzy narzekają na zapachy z lodówki, mogą użyć pozostałości po kawie jako neutralizatora.

Nie jest tajemnicą, że fusy – dzięki takim składnikom mineralnym jak potas, magnez, miedź i azot – są też bardzo dobrym nawozem do naszych roślin.

Fusy na ogół od razu wyrzucamy do śmietnika, zapominając o ich fantastycznych zastosowaniach. Pozostałości po kawie, podobnie jak każde jedzenie składowane lub spalane na wysypiskach, zwiększają emisję szkodliwych gazów cieplarnianych takich jak metan czy dwutlenek węgla. Dobrym pomysłem - w duchu idei less waste - jest ponowne, maksymalne ich wykorzystywanie. Akcja "Nie wróż z fusów, uratuj je" to dobra okazja, by nauczyć się kawowego "recyklingu".

Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.

Specjalny hasztag i zniżka na kawę w Costa Coffee

Obie firmy zachęcają konsumentów do dzielenia się swoimi pomysłami na wykorzystanie fusów i oznaczanie ich hasztagiem #fusytogo. Wszyscy, którzy zdecydują się na odebranie surowca z najbliższej kawiarni Costa Coffee otrzymają 20% zniżkę na dowolną kawę lub herbatę klasyczną.


Foto: mat. prasowe

Reklama