Jakie jest najlepsze drugie śniadanie dla ucznia? Jak sprawić, by było zdrowe i apetyczne, a jego przygotowanie nie zabierało wiele czasu? Na te pytania odpowiada sieć Netto wraz z redakcją Czytamy Etykiety, w e-booku poświęconym zawartości szkolnej śniadaniówki. Porady, wskazówki i przepisy, a wszystko z myślą o dzieciach i ich rodzicach, by drugie śniadanie w szkole było zjadane i to ze smakiem.
Prawidłowe odżywianie jest niezwykle ważne dla dziecięcych organizmów. Odpowiednio zbilansowane posiłki dostarczają nie tylko istotnych składników odżywczych, ale także stanowią źródło energii, tak potrzebnej uczniom podczas dnia spędzonego w szkole. Zdarza się jednak, że drugie śniadanie trafia do śmietnika lub przynoszone jest z powrotem do domu. Z badań wynika, że większości uczniów (64%) zdarzało się wyrzucać do kosza drugie śniadanie, które dostają do szkoły .
Przepis Netto na zjedzone drugie śniadanie
W trosce o zdrowie dzieci i młodzieży, jak i celem przeciwdziałania marnowaniu żywności, sieć Netto przygotowała darmowy e-book „Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. 20 prostych przepisów na słodkie i słone śniadania dla dzieci”. Jest on pełen porad, inspiracji i przepisów na przekąski idealne do szkolnej śniadaniówki.
Najnowszy e-book Netto tłumaczy także, dlaczego drugie śniadania są istotne dla prawidłowego rozwoju dzieci oraz jak odpowiednio komponować posiłki, aby dostarczały odpowiednich składników odżywczych. Opracowany wspólnie z zespołem dietetyczek z Czytamy Etykiety e-book podpowiada także rodzicom, jak zwiększyć szansę na to, że drugie śniadanie będzie zjedzone przez dzieci podczas szkolnej przerwy.
W 2021 roku Polacy wyrzucili łącznie ok. 5 mln ton produktów spożywczych
Według wyliczeń Federacji Polskich Banków Żywności w Polsce na śmietnik najczęściej trafiają: pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Powodów tego jest wiele. Jednymi z głównych są: upływ terminu ważności, niedostatecznie dobra jakość produktów czy kupowanie zbyt dużej ilości jedzenia względem codziennych potrzeb.
Sieć Netto od lat aktywnie wspiera inicjatywy mające na celu ograniczenie marnowania żywności. Wśród takich działań wymienić można m.in. regularnie przekazywanie żywności o długim terminie ważności organizacjom pożytku publicznego. W 2021 roku zaangażowało się w nie 78% sklepów.
Łącznie sklepy podlegające pod spółkę Netto przekazały ponad 2240 tony żywności, których wartość wyniosła 12,9 mln zł, natomiast sklepy działające w ramach Netto Indygo w okresie od 01.03.2021 do 28.02.2022 przekazały około 1407 ton żywności o wartości blisko 9,95 mln zł. Klienci sieci Netto mogą nabyć produkty o zbliżającym się terminie przydatności do spożycia po obniżonej cenie, a znajdą je w specjalnie wyznaczonych strefach.
fot.: materiały prasowe