Największa marka kawy w portfolio Nestlé zaprezentowała plan uczynienia uprawy kawy bardziej zrównoważoną "Nescafé Plan 2030". Marka zainwestuje ponad miliard franków szwajcarskich do 2030 roku, aby pomóc plantatorom przejść na rolnictwo regeneracyjne.
Zgodnie z ogłoszonym planem, Nescafé zobowiązuje się m.in. do pozyskiwania kawy w 100% odpowiedzialnie do 2025 roku, z czego 20% będzie pozyskiwane metodami regeneracyjnymi, natomiast do 2030 roku ma być to już 50%.
Nescafé chce uczynić uprawy kawy bardziej zrównoważonymi
Ambitny plan Nescafé ma na celu poprawę życia plantatorów kawy, a także zmniejszenie ich wpływu na środowisko. Marka współpracuje z rolnikami, aby pomóc im przejść na rolnictwo regeneracyjne.
Wśród działań wspierających przejście na ten rodzaj upraw znajdują się m.in. szkolenia i pomoc techniczna dla plantatorów kawy. Nescafé będzie współpracować z plantatorami kawy, aby testować, poznawać i oceniać skuteczność wielu praktyk rolnictwa regeneracyjnego.
Ostatni dzwonek na zmiany
Rosnące temperatury zmniejszą obszar nadający się do uprawy kawy nawet o 50% do roku 2050[1]. Jednocześnie około 125 milionów ludzi jest uzależnionych od kawy jako źródła utrzymania[2] i szacuje się, że 80% rodzin zajmujących się uprawą kawy żyje na granicy ubóstwa lub poniżej niej[3] . Potrzebne są działania, aby zapewnić długoterminową trwałość kawy.
Rolnictwo regeneracyjne to podejście do rolnictwa, które ma na celu poprawę zdrowia i żyzności gleby, a także ochronę zasobów wodnych i bioróżnorodności. Zdrowsze gleby są bardziej odporne na skutki zmiany klimatu i mogą zwiększać plony, przyczyniając się do poprawy warunków życia rolników.
Wśród praktyk, które zostaną wdrożona w ramach rolnictwa regeneracyjnego znajdują się m.in. sadzenie roślin odkrywkowych, włączenie nawozów organicznych, zwiększenie wykorzystania agroleśnictwa i upraw współrzędnyc czy przycinanie istniejących drzew kawowych lub zastępowanie ich odmianami odpornymi na choroby i zmiany klimatu.
Wkrótce 50% kawy Nescafé będzie pozyskiwana metodami regeneracyjnymi
Nescafé będzie współpracować z plantatorami kawy przede wszystkim na siedmiu kluczowych rynkach, z których marka pozyskuje 90% swojej kawy, czyli w Brazylii, Wietnamie, Meksyku, Kolumbii, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Indonezji i Hondurasie.
Zgodnie z planem marka chce do 2025 roku pozyskiwać kawę w 100% odpowiedzialnie. Na przestrzeni 3 lat 20% kawy ma być pozyskiwane metodami rolnictwa regeneracyjnego. Natomiast do 2030 roku ma to być już 50%.
Firma będzie pilotowała programowi wsparcia finansowego w Meksyku, Wybrzeżu Kości Słoniowej i Indonezji, w celu przyspieszenia przejścia na rolnictwo odnawialne. Wśród środków dążących do tego celu znajdą się m.in.: warunkowe zachęty pieniężne za przyjęcie praktyk rolnictwa regeneracyjnego, większy dostęp do linii kredytowych dla rolników czy ochrona dochodów z wykorzystaniem ubezpieczenia pogodowego.
Foto: mat. prasowe
[1] Inter-American Development Bank
[2] Fairtrade Foundatio
[3] TechnoServe