Supermarket Frisco.pl opublikował raport z postępów wdrażania wyższych norm dobrostanu kurczaków hodowanych na mięso – uwzględnione zostały takie aspekty jak stosowane rasy, dostęp do lepszej jakości powietrza i światła naturalnego czy sposób ogłuszania zwierząt.
Dobrostan kurczaków we Frisco.pl
Firma Frisco.pl jako pierwszy polski sklep podpisała porozumienie ws. dobrostanu kurczaków brojlerów (European Chicken Commitment) już w 2019 roku, zobowiązując się tym samym do podwyższenia warunków hodowli pozyskiwanych przez nią kurcząt jeszcze przed końcem 2026 roku. Najnowszy raport opublikowany przez Frisco.pl przedstawia dane zebrane od największych dostawców supermarketu, które potwierdzają ich postęp we wdrażaniu rozwiązań objętych w porozumieniu ECC:
- 60% pozyskiwanych kurczaków brojlerów to rasy cechujące się wyższym poziomem dobrostanu,
- 30% zwierząt ma dostęp do światła o natężeniu min. 50 luksów, w tym światła naturalnego,
- 60% ptaków jest ogłuszane z użyciem obojętnego gazu, systemów wielofazowych lub efektywnego ogłuszania elektrycznego,
- 100% zwierząt ma dostęp do lepszej jakości powietrza,
- 70% dostawców supermarketu zostało poddanych kontroli przestrzegania standardów przez zewnętrzne audyty.
Warto również wspomnieć, że Frisco.pl od 2019 roku nie sprzedaje jaj z chowu klatkowego i dokonało tego jako pierwszy supermarket w Polsce.
Frisco dąży do osięgnięcia wszystkich wymagań ECC w ciągu najbliższych lat
Porozumienie ECC obejmuje jeszcze inne kwestie, jak zmniejszenie zagęszczenia hodowli czy zapewnienie zwierzętom większej powierzchni, dzięki czemu ptaki będą miały możliwość swobodnego poruszania się.
Frisco.pl współpracuje ze swoimi dostawcami w celu wdrożenia wszystkich wymagań zawartych w porozumieniu ECC w ciągu najbliższych lat. Pierwszy opublikowany raport dotyczy około 60% sprzedawanego mięsa z kurczaków – w kolejnym raporcie firma planuje zawrzeć dane od wszystkich dostawców.
Foto: mat. prasowe