Rynek mleczarski, proteiny roślinne, dodatki #Insighty branżowe [CZERWIEC]

Rynek mleczarski, proteiny roślinne, dodatki #Insighty branżowe [CZERWIEC]

Prezentujemy comiesięczny przegląd sytuacji na rynku mleczarskim, protein roślinnych oraz dodatków do żywności i pasz. Jak obecnie rozwija się działalność eksportowa i importowa? Jakie perspektywy czekają producentów i konsumenta? Zmiany w branży analizują specjaliści z Foodcom.

1. Przegląd ostatnich zmian na rynku mleczarskim

2. Przegląd ostatnich zmian na rynku protein roślinnych

3. Przegląd ostatnich zmian na rynku dodatków do żywności i pasz

Przegląd ostatnich zmian na rynku mleczarskim

Rozpoczynający się trzeci kwartał ukazał większą aktywność na rynku towarów mlecznych. W ciągu ostatnich kilku tygodni wzrosło spożycie mleka, co zaowocowało dodatkową produkcją niektórych produktów.

Niepokój na europejskim rynku powoduje niepewność dotycząca międzynarodowego popytu i przystępności cenowej proszków mlecznych takich jak odtłuszczone mleko w proszku czy słodka serwatka w proszku. Zarówno kupujący, jak i sprzedający znaleźli się w trudnej sytuacji. Natomiast żadna ze stron nie jest skłonna do zobowiązania się do transakcji obejmujących znacznych ilości masła i sera.

Odtłuszczone mleko w proszku (SMP)

Przedstawiciele branży sugerują, że popyt w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku jest nieco zróżnicowany. Niektórzy nabywcy nadal chcą uniknąć ryzyka.

Popyt na rynkach eksportowych jest obecnie bardzo stabilny. Niektórzy producenci oferują niższe ceny, co świadczy o lepszej dostępności wybranych marek. Na początku poprzedniego tygodnia obowiązywały stare ceny, a zasoby odtłuszczonego mleka w proszku były ograniczone lub wręcz niedostępne dla kupujących. Dalsza część tygodnia przyniosła podwyżkę cen – kupujący byli już gotowi dopłacić za swoje błędy lub wcześniejszą niepewność. Nadwyżka była jednak niedostępna nawet po pożądanej cenie.

Pełne mleko w proszku (FCMP)

Rynek pełnego mleka w proszku jest obecnie spokojny i stabilny. Produkt ten jest zazwyczaj wytwarzany wyłącznie na zamówienie. Zgodnie z powiedzeniem, że historia lubi się powtarzać, można zaobserwować niewielki wzrost cen w regionie Europy Środkowo-Wschodniej – w tym w Polsce – dla ceny pełnego mleka w proszku w ciągu ostatniego tygodnia.

Słodka serwatka w proszku (SWP)

Uczestnicy rynku obserwują sytuację na rynku eksportowym serwatki w Chinach i czekają na jej rozwój, mając również na uwadze tendencje spadkowe w Ameryce Łacińskiej i USA.

Po raz kolejny zmiana i wzrost produkcji serów ze strony Unii Europejskiej spowodowały wzrost zapotrzebowania na słodką serwatkę w proszku. Obserwuje się dostępność produktu, co powoduje lekki spadek cen.

Sery

W sektorze serów panuje obecnie niepewność, a zakłady produkcyjne są umiarkowanie zdecydowane na swoje produkty. Pojawiają się oferty od kupujących na poziomie 5,15 – 5,25 EUR/kg FCA za Goudę 48%, co różni się od dzisiejszych notowań. Biorąc pod uwagę sezonowość tego produktu, stawki najprawdopodobniej pozostaną stabilne lub stałe.

Masło

Cena masła pozostała na stosunkowo zbliżonym poziomie w porównaniu z poprzednimi notowaniami. Słyszy się, że producenci stosują zamienniki z zagranicznych źródeł spoza UE, dzięki czemu masło ma być bardziej opłacalne w eksporcie i zastępować obecną cenę śmietany w Europie.

Jesteśmy również świadkami ustalania niemieckich cen detalicznych, które obecnie obowiązują tylko przez miesiąc. Pogłoski i informacje o cenach w III i IV kwartale nie są ani dużo niższe, ani dużo wyższe od obecnych cen rynkowych. Pozostaje pytanie, czy cena mleka pozostanie na tym samym poziomie.

Śmietana

Dwa tygodnie temu ceny śmietany wskazywały na podążanie za popytem użytkowników. Wraz ze wzrostem cen śmietany, obserwowaliśmy powrót masła do historycznego szczytu z 2022 r., a w ślad za nim innych produktów z tego surowca.

Śmietana jest produktem, który dla wielu osób jest zawsze źródłem niepewności, jeśli chodzi o notowania z tygodnia na tydzień. W zeszłym tygodniu na rynku śmietany nie zanotowano zbyt dużej aktywności – była ona dostępna we wszystkich regionach. Jedyne zmiany zaobserwowane w minionym tygodniu to niewielkie wzrosty cen.

Płynne produkty mleczne

Przy stosunkowo niewielkich dostawach mleka, tygodniowe stawki za mleko na rynku nadal rosną. Zazwyczaj o tej porze roku pojawia się najwięcej negatywnych komentarzy cenowych. Jest to czas, gdy zapasy mleka wzrastają do sezonowego maksimum, co stanowi obciążenie dla wszystkich aspektów łańcucha dostaw produktów mleczarskich. Jednak w ciągu ostatnich dwóch tygodni nastroje na rynku uległy poprawie. W ubiegłym tygodniu zauważono dalszy wzrost cen, a większość przetwórców zwiększyła swoje wypłaty za czerwiec. Rynek można określić jako spokojny, bez wyraźnego wzrostu produkcji mleka w UE.

Zmiany cenowe na rynku europejskim

Produkt Cena za tonę
30.05.2022
Cena za tonę
06.06.2022
Odtłuszczone mleko
w proszku (SMP)
3950-4050 EUR 4000-4100 EUR
Pełne mleko
w proszku (FCMP)
4950-5100 EUR 4975-5150 EUR
Słodka serwatka
w proszku (SWP)
1460-1545 EUR 1460-1545 EUR
Sery (gouda/edam) 5050-5200 EUR 5050-5200 EUR
Masło blok 7100-7250 EUR 7100-7250 EUR
Śmietana 8450-8550 EUR 8550-8700 EUR

Zmiany w eksporcie

Eksport (x 1.000 ton)
Produkt Styczeń 2021 Styczeń 2022
Odtłuszczone mleko
w proszku (SMP)
9,1 9,5 (+4,1%)
Mleko w proszku
natłuszczane (FFMP)
12 12 (-0,1%)
Sery (gouda/edam) 23 22 (-1,6%)
Masło blok 4,1 4,4 (+7%)
Płynne produkty
mleczne (śmietana)
4,4 6,3 (+42,3%)

Zmiany w imporcie

Import (x 1.000 ton)
Produkt Styczeń 2021 Styczeń 2022
Odtłuszczone mleko
w proszku (SMP)
3,4 3,7 (+10%)
Mleko w proszku
natłuszczane (FFMP)
5,1 5,1
Sery (gouda/edam) 8 7,8 (-2,3%)
Masło blok 1,8 1,8 (+2,9%)
Płynne produkty
mleczne (śmietana)
6 4,2 (-29,1%)

Przegląd ostatnich zmian na rynku protein roślinnych

Przy analizie prognoz rynkowych, warto wstrzymać się od daleko idących wniosków, zwłaszcza w przypadku wielu czynników geopolitycznych mających ostatnio wpływ na branżę. Zauważalne jest jednak lekkie sezonowe osłabienie.

Plantatorzy stoją w obliczu znacznego wzrostu kosztów różnych środków produkcji, ponieważ wysoka inflacja i koszty energii mają wpływ na każdy element łańcucha dostaw. Na szczęście pogoda w wielu regionach Europy poprawia się i zaczyna sprzyjać rolnikom. Mamy nadzieję na utrzymanie tego trendu. 

Białko ziemniaczane

Cena białka ziemniaczanego, podobnie jak innych białek na rynku, jest związana z kosztami paliwa i energii. Wstępne szacunki wskazują, że uprawy ziemniaków w Europie w nadchodzącym sezonie 2022/2023 mogą wzrosnąć tylko nieznacznie. Grunty pierwotnie zarezerwowane pod uprawę ziemniaków zostaną prawdopodobnie ponownie obsadzone zbożami jarymi, ziarnami, kukurydzą lub słonecznikami.

Większość plantatorów ziemniaków zwróciła się do przetwórców z prośbą o bardziej elastyczne ustalenia. North-Western European Potato Growers (NEPG) zauważa, że wszystkie strony w łańcuchu produkcji ziemniaków stoją w obliczu wyższych kosztów produkcji, ponieważ sucha i gorąca wiosna oraz lato dodatkowo komplikują sytuację we wszystkich częściach branży ziemniaczanej.

Gluten pszenny witalny

Odnotowaliśmy wzrost liczby zapytań o gluten pszenny witalny, spowodowany w szczególności dużym popytem w regionach Europy Południowej. Rynek Europy Północnej pozostaje wrażliwy na ceny. Wzrosła liczba zapytań o dostępność produktu wysokiej jakości, szczególnie ze strony piekarni, które muszą uzupełniać poziom białka w pszenicy. Duża część białka pszennego trafiła do produkcji w formie teksturyzowanej, która jest powszechnie stosowana jako źródło białka w zamiennikach mięsa.

Hydrolizowany gluten pszenny

Uczestnicy rynku z niesłabnącym oddaniem obserwują sytuację na rynku hydrolizowanego glutenu pszennego. Producenci zamienników mleka wciąż poszukują dużych ilości tego towaru. Jest jeszcze zbyt wcześnie, by przewidywać, jak rozwinie się sytuacja. Niektórzy producenci zmagają się z obecnymi cenami glutenu pszenicznego i szukają rozwiązania na trudną sytuację.

Dekstroza

Cena dekstrozy pozostała stosunkowo stabilna w porównaniu z poprzednimi tygodniami. Podobnie jak w przypadku innych surowców, ceny dekstrozy są podyktowane zmianami cen surowców. Jednak, jeśli spojrzymy na wyniki w zestawieniu rok do roku, możemy zauważyć, że cena dekstrozy wzrosła prawie trzykrotnie w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.

Kukurydziana mączka glutenowa

Ceny kukurydzianej mączki glutenowej uległy nieznacznemu obniżeniu. Ze względu na ograniczoną podaż kukurydzy niektórzy producenci przenieśli zapotrzebowanie na SPC, ponieważ soja w porównaniu z kukurydzą może rosnąć niemal wszędzie.

Dostrzegalny jest większy popyt na skrobię, zwłaszcza na takie produkty spożywcze jak skrobia kukurydziana. W przypadku modyfikowanej skrobi kukurydzianej, wielu producentów z powodzeniem stosuje gumę ksantanową jako zamiennik w bezglutenowych wypiekach. Jest to silne spoiwo, które może być wykorzystane jako glutenu.

Zmiany cenowe na rynku europejskim

Produkt Cena za tonę
26.05.2022
Cena za tonę
09.06.2022
Białko ziemniaczane 2550-2750 EUR 2400-2600 EUR
Gluten pszenny witalny 3200-3400 EUR 3150-3300 EUR
Hrydrolizowany gluten pszenny 4200-4500 EUR 4200-4400
Dekstroza 1650-1750 EUR 1600-1750 EUR
Kukurydziana mączka
glutenowa
1460-1510 EUR 1400-1700 EUR

Przegląd ostatnich zmian na rynku dodatków do żywności i pasz

Obserowana jest mniejsza aktywność na rynku dodatków – być może mająca związek ze zbyt wysokimi cenami gazu i towarów. Eksport takich surowców jak nawozy azotowe, fosforowe i potasowe jest utrudniony, ze względu na to, że ich głównym dostawcą jest Rosja. Mamy nadzieję że w najbliższej przyszłości warunki ulegną zmianie na lepsze, w związku z planowanymi globalnymi rozwiązaniami w sprawie kryzysu.

Metionina

Producenci metioniny zmagają się obecnie z rosnącymi kosztami surowców, takich jak glukoza i amoniak, spowodowanymi stale rosnącymi cenami gazu ziemnego.

Chlorek choliny 60% proszek, 75% płyn

Ceny i popyt na chlorek choliny utrzymują się na podobnym poziomie jak w poprzednim miesiącu. Odnotowujemy jednak zwiększoną liczbę zapytań o płynną postać tego surowca.

Treonina

Sytuacja treoniny na rynku pozostaje obecnie spokojna i stabilna. Podobnie jak w przypadku lizyny, obserwujemy duży popyt ze strony krajów spoza UE.

Lizyna HCL

Zauważyliśmy rosnące zainteresowanie tym produktem, zwłaszcza ze strony krajów sąsiadujących z Unią Europejską. W samej UE obserwujemy tendencję wzrostową popytu na ten składnik.

Kwas cytrynowy 

Jeśli chodzi o kwas cytrynowy, można zaobserwować rosnącą dostępność tego towaru na rynku. Cena nieznacznie spadła, częściowo ze względu na zwalczanie kryzysu żywnościowego w Chinach, ponieważ tamtejsza produkcja jest uważana za dość niepewną.

Guma tara

Cena gumy tara na rynku od dłuższego czasu pozostaje w stagnacji, ale nie jest odporna na światowe zawyżone ceny. Producenci nadal twierdzą, że kupujący uważają gumę tara za wygodną w każdym sektorze przemysłu, ponieważ jest ona opłacalnym substytutem gumy karobowej.

Sorbinian potasu 

Sorbinian potasu jest łatwo dostępny na rynku, a jego cena stale nieznacznie wzrasta. Substancja ta ma wyjątkowe właściwości. Sorbinian potasu jest także tanią substancją, dlatego jest bardzo pożądanym dodatkiem, chętnie stosowanym w produkcji różnych kosmetyków.

Benzoesan sodu 

Benzoesan sodu jest produktem, którego obecnie brakuje na rynku. Jest to jedna z innych substancji, których podaż staje się coraz mniejsza ze względu na obecną sytuację gospodarczą na świecie. Czekamy zatem na nowe dostawy i mamy nadzieję śledzić rynek w miarę otrzymywania kolejnych zapytań o potencjalną dostępność benzoesanu sodu.

Ceny na rynku europejskim

Produkt Cena za tonę
18.05.2022
Lizyna HCL 2300-2500 EUR
Metionina 3250-3350 EUR
Chlorek choliny
60% proszek
2150-2300 EUR
Chlorek choliny
75% płyn
1800-1900 EUR
Treonina 2150-2300 EUR
Kwas cytrynowy 2650-2750 EUR
Guma tara 42000-45000 EUR
Sorbinian potasu 5600-5900 EUR
Beznsoesan sodu 2650-2950 EUR
Reklama