13 sierpnia, czyli Światowy Dzień Prosecco, to dobra okazja, by lepiej poznać prosecco – znakomite włoskie wino musujące. Naszym przewodnikiem po świecie włoskich bąbelków jest Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert Rynku Rozwoju Wina w Henkell Freixenet Polska, firmie, która – z marką Mionetto Prosecco w portfolio – jest polskim liderem całej kategorii.
Jak i z czym serwować prosecco?
Prosecco bardzo często pijane jest bez akompaniamentu jedzenia, jednak istnieje wiele cudownych połączeń tego wina z przeróżnymi daniami. Wytrawna wersja brut jest świetnym towarzyszem dla risotto z warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów.
Połączenie prosecco extra dry z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę jest wręcz obłędne! Wersja extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi truskawkami oraz drożdżową babą.
Prosecco – w jakiej temperaturze podawać?
Nieważne jednak jest to, czy serwujemy je z jedzeniem czy bez, natomiast koniecznie należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze serowania: najlepiej ok. 6-8 stopni Celsjusza. Idealnym do serwowania prosecco jest kieliszek do wina musującego typu "tulipan", czyli wąski i wysoki. Pomoże on wydobyć smak i aromat wina i jednocześnie zapobiegnie zbyt szybkiemu "uciekaniu" bąbelków.
Dodam jeszcze, iż gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej wpłynął również na kategorię prosecco. Jako jedno z nielicznych win, jest idealną bazą dla wielu modnych koktajli. Zachęcam do takich eksperymentów zwłaszcza w wakacje!
Drinki z prosecco, które warto znać
- Przepis na Mionetto Mimoza
- Przepis na Mionetto Power
- Przepis na Mionetto Spritz
- Przepis na drinka na bazie kawy i prosecco
- Przepis na drinka Bellini
Przepis na MIONETTO MIMOZA
Składniki do Mionetto Mimoza:
- 60 ml świeżego soku z pomarańczy
- 60 ml Prosecco Mionetto (dobrze schłodzonego)
Przepis: Wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dodaj Mionetto Prosecco. Jeśli dostępny kieliszek ma inną pojemność, należy pamiętać, że proporcje Mionetto Prosecco i soku z pomarańczy wynoszą 1:1. Koktajl podajemy zawsze bezpośrednio po przyrządzeniu.
Przepis na MIONETTO POWER
Składniki do Mionetto Power:
- 30 ml Ginu Lubuskiego Original
- 2 łyżeczki konfitury z płatków róży
- 4 maliny
- 100 ml Mionetto Prosecco
- Sok z cytryny, kostki lodu
Przepis: Optymalnie do przyrządzenia w shakerze. Na dnie shakera rozgnieć maliny, następnie wlej gin, sok z cytryny i konfitury. Zmiksuj całość z lodem i przelej do schłodzonego kieliszka. Uzupełnij schłodzonym Mionetto Prosecco.
Przepis na MIONETTO SPRITZ
Składniki do Mionetto Spritz:
- 3 części Mionetto Prosecco
- 2 części Mionetto Aperitivo
- 1 część wody gazowanej
- Kostki lodu
- Plaster pomarańczy
Przepis: Do kieliszka włóż kilka kostek lodu, wlej Mionetto Prosecco, Mionetto Aperitivo, a następnie wodę gazowaną. Udekoruj plastrem pomarańczy.
Przepis na Cofee Time – drinka na bazie kawy i prosecco
Składniki do drinka na bazie kawy i prosecco:
- 10 ml espresso
- 2 cząstki pomarańczy
- 10 ml syropu waniliowego lub cukrowego
- 50 ml toniku
- Mionetto Prosecco (do uzupełnienia)
Przepis: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej wszystkie składniki. Następnie wyciśnij i wrzuć do środka dwie cząstki pomarańczy. Delikatnie zamieszaj i gotowe!
Przepis na drinka Bellini
Składniki do drinka Bellini:
- 40 ml schłodzonego musu ze zmiksowanych brzoskwiń
- 80 ml Mionetto Prosecco
Przepis: Do kieliszka wlej schłodzony mus brzoskwiniowy a następnie uzupełnij kieliszek Mionetto Prosecco. Zamieszaj łyżeczką w kieliszku przed podaniem.
foto: mat. partnera