Prosecco – jak  i z czym je serwować? Te drinki zrobią furorę

Prosecco – jak  i z czym je serwować? Te drinki zrobią furorę
drink bellini przepis przepis na drink z kawą i prosecco jak zrobić mimoze przepis prosty przepis na spritz Prosecco – jak  i z czym je serwować? Te drinki zrobią furorę

13 sierpnia, czyli Światowy Dzień Prosecco, to dobra okazja, by lepiej poznać prosecco – znakomite włoskie wino musujące. Naszym przewodnikiem po świecie włoskich bąbelków jest Tomasz Potrzebowski, Międzynarodowy Ekspert Rynku Rozwoju Wina w Henkell Freixenet Polska, firmie, która – z marką Mionetto Prosecco w portfolio – jest polskim liderem całej kategorii.

Jak i z czym serwować prosecco?

Prosecco bardzo często pijane jest bez akompaniamentu jedzenia, jednak istnieje wiele cudownych połączeń tego wina z przeróżnymi daniami. Wytrawna wersja brut jest świetnym towarzyszem dla risotto z warzywami, owoców morza, sushi, a nawet szparagów.

Połączenie prosecco extra dry z melonem zawiniętym w dojrzewającą włoską szynkę jest wręcz obłędne! Wersja extra dry doskonale sprawdzi się również w zestawie ze świeżymi truskawkami oraz drożdżową babą.

Prosecco – w jakiej temperaturze podawać?

Nieważne jednak jest to, czy serwujemy je z jedzeniem czy bez, natomiast koniecznie należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze serowania: najlepiej ok. 6-8 stopni Celsjusza. Idealnym do serwowania prosecco jest kieliszek do wina musującego typu "tulipan", czyli wąski i wysoki. Pomoże on wydobyć smak i aromat wina i jednocześnie zapobiegnie zbyt szybkiemu "uciekaniu" bąbelków.

Dodam jeszcze, iż gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej wpłynął również na kategorię prosecco. Jako jedno z nielicznych win, jest idealną bazą dla wielu modnych koktajli.  Zachęcam do takich eksperymentów zwłaszcza w wakacje!

Drinki z prosecco, które warto znać

  1. Przepis na Mionetto Mimoza
  2. Przepis na Mionetto Power
  3. Przepis na Mionetto Spritz
  4. Przepis na drinka na bazie kawy i prosecco
  5. Przepis na drinka Bellini

Przepis na MIONETTO MIMOZA

Składniki do Mionetto Mimoza:

  • 60 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 60 ml Prosecco Mionetto (dobrze schłodzonego)

Przepis: Wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Dodaj Mionetto Prosecco. Jeśli dostępny kieliszek ma inną pojemność, należy pamiętać, że proporcje Mionetto Prosecco i soku z pomarańczy wynoszą 1:1. Koktajl podajemy zawsze bezpośrednio po przyrządzeniu.


Przepis na MIONETTO POWER

Składniki do Mionetto Power:

  • 30 ml Ginu Lubuskiego Original
  • 2 łyżeczki konfitury z płatków róży
  • 4 maliny
  • 100 ml Mionetto Prosecco
  • Sok z cytryny, kostki lodu

Przepis: Optymalnie do przyrządzenia w shakerze. Na dnie shakera rozgnieć maliny, następnie wlej gin, sok z cytryny i konfitury. Zmiksuj całość z lodem i przelej do schłodzonego kieliszka. Uzupełnij schłodzonym Mionetto Prosecco.


Przepis na MIONETTO SPRITZ

Składniki do Mionetto Spritz:

  • 3 części Mionetto Prosecco
  • 2 części Mionetto Aperitivo
  • 1 część wody gazowanej
  • Kostki lodu
  • Plaster pomarańczy

Przepis: Do kieliszka włóż kilka kostek lodu, wlej Mionetto Prosecco,  Mionetto Aperitivo, a następnie wodę gazowaną. Udekoruj plastrem pomarańczy.


Przepis na Cofee Time – drinka na bazie kawy i prosecco

Składniki do drinka na bazie kawy i prosecco:

  • 10 ml espresso
  • 2 cząstki pomarańczy
  • 10 ml syropu waniliowego lub cukrowego
  • 50 ml toniku
  • Mionetto Prosecco (do uzupełnienia)

Przepis: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlej wszystkie składniki. Następnie wyciśnij i wrzuć do środka dwie cząstki pomarańczy. Delikatnie zamieszaj i gotowe!


Przepis na drinka Bellini

Składniki do drinka Bellini:

  • 40 ml schłodzonego musu ze zmiksowanych brzoskwiń
  • 80 ml Mionetto Prosecco

Przepis: Do kieliszka wlej schłodzony mus brzoskwiniowy a następnie uzupełnij kieliszek Mionetto Prosecco. Zamieszaj łyżeczką w kieliszku przed podaniem.

foto: mat. partnera

Reklama